Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Când străinii vor umple golul lăsat de moldovenii ce își părăsesc țara - Opinia expertului

Deja de câțiva ani, moldovenii își părăsesc țara în masă, câte 3% în fiecare an. Și această este o tendință care se va menține și în anii care vin. În aceste condiții este logic să ne întrebăm: ce se va întâmpla cu Republica Moldova, nu cumva țara noastră riscă să fie invadată de străini, așa cum s-a întâmplat de-a lungul istoriei, inclusiv celei recente, cu alte state?
Sputnik

CHIȘINĂU, 18 feb – Sputnik. L-am întrebat de expertul în domeniul geografiei populației Dorin Lozovanu dacă suntem și noi amenințați de perspectiva venirii unor străini, unor populații străine în Republica Moldova, țara din care pleacă masiv populația băștinașă. Geograful a spus că deocamdată nu ne paște un asemenea pericol.

Sărăcia, cea care salvează Moldova de invazia imigranților

Explicația demografului: Cine va popula Moldova în locul moldovenilor plecați peste hotare

"Eu cred că nu am ajuns la faza în care să existe pericolul ca să fim invadați de străini fiindcă Moldova nu este atractivă nici pentru cei mai săraci din această lume. Unii au ajuns aici din state africane absolut întâmplător, fiind păcăliți de niște mafioți care le-au promis o Europă cu bunăstare. Eu au acceptat să vină aici ca să poată să plece mai departe. Nici chiar România nu este o destinație atractivă pentru ei. Observăm că arabii sau cei care provin din statele africane doar traversează, tranzitează Bulgaria, Grecia, uneori și România, dar sunt foarte puțini cei care rămân în acele țări. De ce? Simplul: toți caută să meargă acolo unde este "cel mai bine" – în Europa occidentală", a menționat geograful.

Exodul continuă: Anual populația țării se reduce cu trei la sută>>>

Dorin Lozovanu a mai spus că imigranții din Asia și Africa de nord nu rămân în regiunea noastră și pentru că statele Europei de est sunt mai tradiționale, mai conservative, în ele procesul de globalizare nu este atât de bine evidențiat ca în statele din Europa de vest.

Moldova: un teritoriu cu vid de populație care va fi umplut negreșit 

Un nou fenomen extrem de grav în Moldova: Emigrează nu doar indivizii, ci familii întregi

Însă expertul nu exclude faptul că Republica Moldova ar putea deveni într-un viitor nu chiar îndepărtat o țară țintă pentru imigranții din unele state sărace și devastate de războaie și conflicte armate. 

"Dar ceea ce menționați (venirea, invazia străinilor – n.n.) poate avea loc într-o perspectivă. Și dacă ne gândim bine, nu putem știi când va fi această perspectivă. Doar într-un singur deceniu pot avea loc asemenea schimbări, pe care noi acum nici măcar nu le putem bănui.

De ce? Pentru că se creează un vid de populație. Chiar dacă printr-un miracol lucrurile s-ar îmbunătăți atât de bine, deja nu va mai fi cu cine. Nu mai există forță de muncă, nu mai pot să se dezvolte multe domenii pentru că nu există populație aptă de muncă. Și atunci acționează regula economiei de piață: după cum moldovenii se duc în străinătate, acolo unde există o cerere de brațe de muncă, așa vor veni și străinii în Moldova, pentru că aici va exista o cerere pentru brațe de muncă", susține expertul.

Ne îndreptăm spre „musulmanizarea” Europei? Care va fi soarta Bătrânului Continent>>>

Dorin Lozovanu afirmă că astăzi Republica Moldova este puțin cunoscută și greu accesibilă pentru străini, aceștia au nevoie de viză ca ajungă aici. "Viza țării noaste este la fel de greu de obținut ca și a unor state din zona Shengen, încât celor din țările foarte sărace, mai sărace ca Moldova, le est greu să ajungă aici", a spus el.

O realitate: Apariția unui nou grup etnic în Moldova - arabii

Dar asta nu înseamnă că lucrurile nu se pot schimba. Și deja se întâmplă niște lucruri, spre exemplu, apariția unui grup etnic - arabii.

E oficial: În locul unui moldovean plecat din țară, vin doi străini

"Se observă o creștere a populației arabe. Arabii sunt cei mai prezenți pe străzile Chișinăului, nu chinezi, nu africani, nu oameni din India sau Bangladesh, ci arabii, care sunt mai dinamici și care sunt aici în diferite situații. Unii vin cu pretext de studii sau chiar fac studii, alții cu afaceri. Ei își creează niște structuri, care, dacă ne uităm ce s-a întâmplat în alte state, pe urmă pot servi un nucleu pentru crearea unor comunități. Pentru cei care au venit aici poate deveni o afacerea aducerea altor conaționali de-ai lor în Moldova. Mai ales că un șir de state arabe sunt într-o situație dezastruoasă. Dar, din păcate, acest spațiu al lumii arabe, care este destul de apropiat de noi, a devenit unul foarte instabil, foarte periculos și foarte mulți oameni chiar încearcă să plece cu orice preț de acolo. Dar, pe lângă ei, profită și cei care au interese meschine și vin cu alte scopuri. Există o ideologie, există finanțări care promovează respectiva ideologie și lucrurile sunt mai complicate decât așa cum par la prima vedere: niște emigranți care fug de sărăcie", a spus expertul în domeniul geografiei populației.

Iată care moldoveni vor rămâne în Marea Britanie și care vor fi trimiși acasă

Dorin Lozovanu afirmă că problema cea mare este dacă autoritățile pot sau nu pot să controleze fluxurile de imigranți, să știe exact cine sunt străinii care vin să se stabilească aici. Dacă serviciile de informații și securitate nu-și fac treaba, atunci Republica Moldova se va confrunta cu mari probleme.  

"Aici aș vedea eu problemele. Sper ca autoritățile Republicii Moldova țin cont de aceste aspecte. Știu că anterior serviciile de informații și securitatea țineau cont de acest aspect și monitorizau anumite lucruri. Nu mai știu cum mai este în prezent, dar cred că există această monitorizare a problemelor care ar putea să apară. Dacă vor apărea astfel de probleme, asta ar afecta și integrarea Republicii Moldova în unele structuri, cum ar fi Uniunea Europeană. Avem Bosnia și Herțegovina ca exemplu", a mai spus Dorin Lozovanu.

Acum suntem la etapa de depopulare, repopularea abia urmează

Moldovenii din Ciukotka

"Dar noi încă nu am ajuns la această fază. Încă mai suntem în faza de depopulare. Populația care pleacă încă nu este substituită cu alte populații masive din afară. Se creează un gol. Sunt sate care au ajuns fără perspectivă, inclusiv, din cauza unei politici justificate din punct de vedere economic, dar absolut greșite pe termen lung - de a închide instituțiile sociale: grădinițe, școli, spitale, instituții de cultură. Unde mai pui că nu există locuri de muncă. Sigur că toți vor pleca din acele localități. Oamenii pleacă în lumea întreagă", a conchis Dorin Lozovanu.

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu cea a redacției.