Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Tensiuni la München: SUA, UE și Germania, în pragul unui conflict major

Vicepreședintele american Mike Pence a fost foarte ferm la München, lansând o listă de cereri ale Washingtonului către UE. Conflict cu Angela Merkel și Federica Mogherini privind Iranul și Rusia.
Sputnik

CHIŞINĂU, 17 feb - Sputnik. Țările UE trebuie să "oprească subminarea sancțiunilor SUA" împotriva Iranului, a declarat Mike Pence în faţa auditoriului de la Conferința anuală de Securitate de la Munchen, cerându-le aliaților europeni să urmeze SUA în ceea ce priveşte măsurile contra programului nuclear iranian.

El a criticat anterior țările UE pentru că nu au fost "cooperante" cu Washingtonul la impunerea de presiune asupra Iranului. Statele Unite s-au retras anul trecut din Planul comun de acțiune comun (JCPOA), invocând neîncrederea față de Republica Islamică și acuzând-o că amenință securitatea globală. Iranul a negat acuzațiile, în timp ce mișcarea Washingtonului a fost condamnată de UE, China și Rusia.

Sancțiunile impuse Teheranului de SUA au forţat UE să conceapă un "vehicul" cu destinație specială (SPV), un plan de protecție a companiilor europene care au afaceri cu Iranul. Vorbind la Varșovia, Polonia, înainte de a se merge la Munchen, Pence a avertizat că acest "pas prost consiliat" va crea "mai multă distanță" între Washington și UE.

"Ei au numit acest sistem un vehicul cu destinație specială. Noi îl numim un efort pentru încălcarea sancțiunilor americane împotriva regimului revoluționar ucigaș al Iranului".

Șefa Afacerilor Externe a UE, Federica Mogherini, nu a fost impresionată de avertismentul puternic al lui Pence. După întâlnirea de vineri cu ministrul de Externe al Iranului, Mohammad Javad Zarif, la München, ea a reiterat că JCPOA "continuă să își îndeplinească obiectivele și este crucială atât pentru securitatea regională, cât și pentru cea mondială".

Opinia expertului: Statele Unite nu vor mai putea opri realizarea „Nord Stream 2”

În tirada sa de foc, vicepreședintele american a cerut UE să se alăture Washingtonului, sprijinindu-l deschis pe liderul opoziției din Venezuela, Juan Guaido, care s-a proclamat luna trecută "președintele interimar". El a avertizat de asemenea aliații NATO că SUA "nu vor sta în mod idiot", deoarece cumpără arme de la "adversarii noștri", sugerând contractul major semnat recent între Turcia și Moscova pentru sistemele de rachete de apărare S-400.

Pence s-a opus construcției Nord Stream 2, o conductă subacvatică prin Marea Baltică, care va transporta gazul rusesc în Germania. SUA "apreciază" acele națiuni care "au luat atitudine" împotriva proiectului și a îndeamnat şi "pe alții să facă același lucru".

Merkel, despre Nord Stream-2: Este important pentru Europa

Oficialii americani, alături de statele baltice și de ţări precum Ucraina și Polonia, au susținut că noua conductă se opune intereselor UE și va priva Kievul de veniturile provenite din tranzitul gazului rusesc către Europa. Berlinul a respins ferm ceste afirmații.

Este "corect și important" ca Europa să "mențină suveranitatea" asupra politicii sale energetice și să aibă o varietate de furnizori de gaze, a declarat cancelarul Angela Merkel cu puțin timp înainte ca Mike Pence să își prezinte observațiile. Apărând construcţia conductei cu Rusia, ea a spus că împingerea Moscovei în afara pieței europene a gazelor ar fi un "semnal strategic greșit".

Dacă în timpul războiului rece ... am importat cantități mari de gaze rusești, nu știu de ce ar trebui să fie mult mai rău astăzi, încât să nu putem spune: Rusia rămâne partener.

Urmăriți Sputnik Moldova pe rețeaua de socializare OK>>>