Vera Mereuță a absolvit una din cele mai prestigioase școli de teatru din fosta Uniune Sovietică, și anume Școala de Teatru „Boris Șciukin” din Moscova, profesori fiindu-i discipolii marelui om de teatru Evgheni Vahtangov. În 1960 s-a întors împreună cu colegii la Chișinău, fiind printre fondatorii Teatrului "Luceafărul". Cu toate că a jucat în mai multe spectacole renumite, Vera Meruță a hotărât, după trei ani de activitate, să părăsească scena teatrului, continuându-se activității la radio.
"Eu sunt mai scundă, mai mărunțică și nu puteam spera la roluri mai mari. Dar cât poți juca roluri de fetițe și băieței, dacă în sufletul tău simți că puteai face alte roluri lirice, de eroină", a spus Vera Mereuță.
Vera Mereuță a vorbit despre începutul activității sale la Comitetul de Stat (cum i se spunea pe atunci) de Radiodifuziune și Televiziune din Republica Moldova.
"Am venit la radio în 1964. Fiind tinerică, aveam o voce mai subțirică, mai puțin credibilă pentru genul de informații pe care le conțineau emisiunile. Inițial, am fost solicitată pentru emisiuni artistice, emisiuni de popularizare a științei, a culturii și cele pentru tineret", a povestit ea.
Vera Mereuță a fost crainică la radio, la televiziune, le-a spus copiilor povești, a recitat versuri, a activat le renumitul Teatru Televizat de Păpuși "Prichindel", a participat la nenumărate emisiuni televizate, având întotdeauna o ținută distinsă, o vorbire corectă. Nu întâmplător a fost numită "vocea de aur" a radioului din Moldova.
"Eu sunt obișnuită ca la radio, prin cuvânt, să se cultive ceea ce este cu adevărat frumos, înălțător, nobil, adică să îndemn lumea prin exemple pozitive. Nu-mi puneam niciodată întrebarea: da cât o să-mi plătească? Veneam cu mare bucurie la serviciu și era o atmosferă de colegialitate, de prietenie. Dacă am observat între colegi că cineva a pronunțat un cuvânt incorect, prietenește ne corectam, niciodată nu ne luam peste picior", a dezvăluit Vera Mereuță.
De mai bine de două decenii, Vera Mereuță este profesoară la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Capitală. Mai mult decât atât, de ani buni, în troleibuzele din Capitală, din difuzoare răsună vocea ei clară, care are grijă de fiecare data să anunțe următoarea stație.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Autor: Cristina Baș