CHIȘINĂU, 12 feb — Sputnik, Silvia Zavadovschi. Mii de tineri din țara noastră ajung în capcana drogurilor. Și dacă unii vin din familii social-vulnerabile, de unde preiau acest viciu, alții provin din familii cu valori și statut social, spune medicul psihiatru-narcolog din cadrul Dispensarului Republican de Narcologie Eudochia Paciu.
„Sunt consumatori de droguri care vin din familii social-vulnerabile, în care și părinții consumă droguri. Respectiv ei preiau acest comportament de la părinți. Dar sunt și consumatori în cazul cărora este greu de explicat cum au ajuns în această situație, ei vin din familii foarte bune, cu valori și credințe. Nici părinții nu au o explicație pentru situația în care au ajuns. Dar suferința este foarte mare. Este foarte greu să vezi cum copilul tău își distruge zilnic viața”, a declarat medicul psihiatru-narcolog din cadrul Dispensarului Republican de Narcologie Eudochia Paciu.
Cert este că, indiferent de statutul social al familiei din care provin, cei mai mulți consumatori de droguri ajung la specialiști prea târziu.
„Părinții trebuie să fie foarte atenți. În momentul în care au observat careva schimbări în comportamentul copilului, de exemplu, dacă copilul lor, care era educat, își făcea temele cu regularitatea și mergea la scoală, devine brusc rebel, anxios și nemulțumit de tot, să încerce să vorbească cu el sau să se adreseze specialiștilor. Și aici mă refer la psihologi. La noi este o practică vicioasă la acest capitol. Majoritatea părinților care află că copilul lor consumă droguri încearcă să ascundă asta, când, de fapt, ar trebui să apeleze după ajutor”, adaugă Eudochia Paciu.
Mai ales că discuțiile cu specialiștii sunt confidențiale.
„La noi în Moldova sunt medici specialiști în toate raioanele. Părinții acestor copii trebuie să meargă fără frică. Aceste discuții sunt confidențiale. Sau părinții trebuie să meargă la lucrătorul social pentru a cere ajutor. Cu cât mai repede se adresează după ajutor, cu atât reușitele sunt mai mari”, conchide medicul psihiatru-narcolog din cadrul Dispensarului Republican de Narcologie, Eudochia Paciu.
Potrivit specialiștilor, un tratament de dezintoxicare a dependenţilor de substanțe narcotice poate dura până la doi ani.
Anul trecut, la evidență se aflau aproximativ 12 mii de consumatori de substanțe interzise în țara noastră, neoficial însă cifra este cu mult mai mare, ajungând la 80 de mii.