Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Suferiți de diabet, boli hepatice sau renale? Iată cum vă poate afecta gripa

Invitații emisiunii ”ATITUDINI” au explicat de ce unele decese provocate de gripă nu pot fi evitate.
Sputnik

De la începutul sezonului rece în țară au fost înregistrate aproape 900 cazuri de gripă, dintre care 348 – săptămâna trecută. În același timp, 13 bolnavi au murit din cauza complicațiilor provocate de gripă. În aceste circumstanțe, autoritățile din sănătate au anunțat că instituțiile medicale au fost asigurate cu medicamentele necesare pentru tratamentul gripei. Totodată, oamenii au fost atenționați să solicite ajutorul medicilor la apariția primelor simptome. Despre această situație am discutat, în cadrul emisiunii ”ATITUDINI”, cu  Ştefan Gheorghiţă, şeful Secţiei Supraveghere Epidemiologică a Gripei şi Infecţiilor Respiratorii, din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, profesorul și directorul Clinicii de Anestezie și Terapie Intensivă a Spitalului Clinic Republican, Victor Cojocaru și Nicolae Lupu, medic de familie din orașul Călărași.

Omul sănătos nu moare din cauza gripei. În pericol este însă viața bolnavilor cu maladii concomitente, care se agravează brusc din cauza virusului gripal. În aceste cazuri, organele interne pot ceda în orice moment, în ciuda tratamentelor complexe aplicate de medici.

”Cauzele sunt comorbiditățile: insuficiența renală cronică, insuficiența hepatică, diabetul zaharat, bronșita cronică obstructivă. De asemenea, procesul violent al gripei duce la carnificare pulmonară. În acest caz, doar transplantul de plămâni îl poate salva pe bolnav. La noi în țară nu este disponibil acest transplant. În plus, transplantul de plămâni nu poate fi efectuat în cazul disfuncției organelor”, a explicat profesorul Victor Cojocaru.

Tratament minune: Cum scapi de răceală și gripă în 24 de ore

Totuși, complicațiile gripei pot lua viața în două cazuri: când persoana nu este vaccinată împotriva virusului gripal sau se adresează târziu medicului. Din păcate, cei 13 bolnavi care au decedat au ignorat aceste pericole.

”Sunt forme ușoare, medii și severe ale gripei. În cazul unei forme ușoare, dacă este administrat un tratament adecvat, bolnavul își revine în cinci zile. Bolnavul cu mai multe patologii are și un organism slăbit. De aceea, medicul trebuie chemat imediat ce apar simptome compatibile cu gripa: febra mare, slăbiciune, dureri musculare, frisoane. Nu trebuie făcute autotratamente. Etiologia gripei este una virală și tratamentul trebuie îndreptat spre acest virus”, a menționat Ștefan Gheorghiță.

Lupta pentru viața unei persoane, care a dezvoltat complicații ale gripei, poate dura câteva săptămâni. Compania Națională de Asigurări în Medicină alocă pentru tratamentul unui bolnav grav între 80 de miii și 400 de mii de lei.

”Sunt consumate multe resurse: radiografii, aparat de monitorizare performant, determinarea tensiunii arteriale invazive, aparat de respirație, oxigenare extracorporală, administrarea mai multor medicamente, efectuarea dializei renale”, a precizat Victor Cojocaru.

Mai multe detalii aflați din emisiunea ”ATITUDINI”.

Autor: Maria Dimineț

Urmăriți Sputnik Moldova pe rețeaua de socializare OK https://ok.ru/sputnikmoldova