CHIȘINĂU, 9 feb — Sputnik, Silvia Zavadovschi. Chișinăul va avea un Plan de Mobilitate Urbană. Documentul urmează să fie elaborat de Primăria Chișinău cu sprijinul proiectului PNUD „Oraşe verzi durabile” și o echipă de experți din țară și de peste hotare. Cert este că la elaborarea documentului părerea localnicilor va fi consultată.
„În ultimii ani, toate deciziile care s-au luat la nivel de municipalitate, au avut la baza acele strategii care dădeau prioritate transportului public și privat, fără a fi luați în calcul și pietonii sau bicicliștii. În prezent, este o tendință internațională de a implementa în orașe Planuri de Mobilitate Urbană, destinate în special pietonilor, bicicliștilor și celor care circulă cu vehicule electrice”, a declarat Alexandru Rotaru, manager de proiect „Oraşe verzi durabile pentru Moldova".
Cert este că documentul va veni cu soluții exacte în rezolvarea problemelor legate de infrastructura rutieră și cea pietonală.
„În lipsa unei reţele dezvoltate de transport public, oamenii utilizează tot mai mult automobilele personale pentru deplasarea în oraș. Respectiv, se formează problemele cu care ne confruntăm zi de zi, precum ambuteiaje și lipsa locurilor de parcare. Chișinăul are nevoie de un astfel de plan, are nevoie de o intervenție urgentă”, spune activistul civic Andrei Tudos.
Întrebat dacă străzile Chișinăului au capacitatea de a suferi unele modificări în ceea ce privește infrastructura rutieră, reprezentantul Direcţiei generale arhitectură, urbanism şi relaţii funciare a municipiului Chișinău, Grigore Șura, a spus clar.
„În mare parte, străzile Chișinăului ne permit să luăm măsuri care să fluidizeze traficul, mă refer aici la posibilitatea de a crea benzi destinate doar transportului public sau amenajarea locurilor de parcare” a declarant Grigore Șura, reprezentant Direcţia generală arhitectură, urbanism şi relaţii funciare a municipiului Chișinău.
Documentul urmează să fie elaborate până la sfârșitul acestei veri, după care va fi propus Consiliului Municipal Chișinău. De menționat este că orașul Batumi din Georgia și capitala Belarului, Minsk, au elaborate deja astfel de Planuri de Mobilitate Urbană.
Ce presupune Planul de Mobilitate Urbană a Chișinăului, dar și când am putea scăpa de ambuteiajele infernale, mașinile parcate peste tot și haosul din transportul public, am aflat de la Alexandru Rotaru, manager de proiect „Oraşe verzi durabile pentru Moldova"; Grigore Șura, reprezentant Direcţia generală arhitectură, urbanism şi relaţii funciare și Andrei Tudos, activist civic, administrator al paginii Orașul pentru Oameni, care au participat la emisiunea „La Ordinea Zilei”. Emisiunea integral poate fi urmărită mai jos.