Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Lavrov: Statele Unite subminează securitatea internațională de dragul unei lumi unipolare

Statele Unite și aliații lor occidentali subminează securitatea internațională, încercând să-și păstreze cu orice preț dominația pe arena mondială, într-un model al unei lumi unipolare, afirmă ministrul Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Lavrov.
Sputnik

BUCUREȘTI, 9 feb – Sputnik. SUA subminează sistematic temeliile arhitecturii securității internaționale, distrugând înțelegerile din domeniul menținerii stabilității strategice, de dragul menținerii cu orice preț a unei lumi unipolare, a declarat ministrul Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, fiind citat de agenția RIA Novosti.

Deputat turc: Denunțarea INF reprezintă un pericol pentru întreaga lume

"Situația din lume rămâne una tensionată. E o urmare directă a acțiunilor unilaterale, inclusiv a celor prin utilizarea forței, a unui șir de state occidentale în frunte cu SUA, care își propun să-și păstreze cu orice preț dominația pe arena internațională și se agață disperat de conceptul unei lumi unipolare. Observăm cum sunt subminate sistematic temeliile arhitecturii securității internaționale edificate după cel De-Al Doilea Război Mondial, sunt distruse cele mai importante acorduri în domeniul menținerii unei securității strategice", a declarat Lavrov într-un discurs rostit la Universitatea Slavonă Tadjiko-Rusă, în cadrul unei vizite la Dușanbe.

Ultimul exemplu, a menționat el, este ieșirea unilaterală a SUA din Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare (INF) “prin invocarea unor pretexte false și lipsite de temei despre o presupusă încălcare de către Rusia a acestui acord”, fără a prezenta părții ruse vreo dovadă.

“Direcția Washingtonului spre subminarea tuturor acordurilor legate de controlul asupra înarmărilor este însoțită de o ignorare a principiilor fundamentale ale comunicării internaționale, a unor principii cum ar fi neamestecul în problemele interne ale altor state, abținerea de la utilizării forței. O astfel de direcție distructivă a provocat deja eșuarea sau subminarea statalității ale unor țări, mai întâi de toate, în Orientul Apropiat”, a rezumat ministrul.

Kremlinul a reacționat la propunerea lui Trump pentru un nou INF

Președintele SUA, Donald Trump, a anunțat că Washingtonul va demara, începând cu 2 februarie, procedura de ieșire din INF. Secretarul de stat, Mike Pompeo a declarat că "în cazul în care Rusia nu va reveni la o respectare deplină și  verificabilă a prevederilor tratatului în decurs de șase luni", tratatul va fi denunțat. Aliații de NATO au susținut decizia SUA, considerând că Washingtonul a recurs la acest gest drept răspuns la așa-numitele “riscuri semnificative pentru securitatea euro-atlantică” din cauza rachetelor rusești.

Pe 2 februarie, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că Moscova va răspunde simetric la decizia Washingtonului de ieșire din INF prin suspendarea participării la tratat. Șeful statului rus a menționat că Rusia nu se va aventura într-o cursă costisitoare a înarmărilor. În același timp, Putin a adăugat că toate propunerile Rusiei legate de dezarmare “rămân valabile, iar ușile rămân deschise”, cerând ministrului Afacerilor Externe și ministrului Apărării să nu mai fie initiate niciun fel de negocieri pe acest subiect.

Urmăriți Sputnik Moldova pe rețeaua de socializare OK>>>