Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Experții critică autoritățile în domeniul politicilor anticorupție

Într-o declarație pentru studioul radio Sputnik Moldova expertul Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției, Lilia Ioniță s-a referit la câteva restanțe ale autorităților în cadrul implementării Strategiei Naționale de Integritate și Anticorupție.
Sputnik
Experții critică autoritățile în domeniul politicilor anticorupție

Expertul a vorbit despre anumite incoerențe, depășirea termenilor de implementare sau rezistența unor autorități la realizarea unor capitole din Strategia Națională de Integritate și Anticorupție. Lilia Ioniță a descris câteva compartimente mai problematice unde instituțiile responsabile au demonstrat o reticență față de angajamentele asumate în noua Strategie Anticorupție.

Este vorba despre un șir de restanțe cum ar fi elaborarea unui cod de etică al deputatului. Un alt aspect discutabil se referă la îmbunătăţirea legislaţiei în domeniul filantropiei şi sponsorizărilor pentru a asigura transparenţa în actele de caritate ale societăţilor comerciale, și a evita conflictele de interese.

La acest capitol, spune expertul, există și o neconcordanță legată de competențele instituțiilor care ar trebui să se ocupe de monitorizarea acestui domeniu. Un alt aspect vulnerabil se referă la revizuirea mecanismului de sancţionare şi demotivare a instituțiilor publice auditate pentru a se conforma cerinţelor Curţii de Conturi.

Expert: Dodon a procedat corect evitând participarea în alegeri

’’La ora actuală, spune Lilia Ioniță, rapoartele Curții de Conturi rămân a fi doar o simplă constatare a faptelor de utilizare incorectă a banilor publici. Există și o problemă de comunicare defectuoasă  între instituțiile statului. Experții atrag atenția și asupra necesității efectuării unui audit  de o instanță internațională, a activității însuși a Curții de Conturi.’’

De asemenea, expertul a vorbit și despre instituirea unor complete de judecată specializate în  examinarea dosarelor pentru

acte de corupţie şi conexe corupţiei, înaintarea acţiunilor de regres în interesul statului pe dosarele privind infracţiuni de corupţie și nu în ultimul rând implementarea legislației cu privire la protejarea avertizorilor de integritate.

Cu un scor de 33 de puncte, Republica Moldova se situează pe locul 117, din 180 de ţări, în clasamentul Indicelui Percepţiei Corupţiei  pentru anul 2018. Potrivit experților anticorupție, factorii care generează corupţia în Moldova sunt: situaţia economică precară, salariile mici și creşterea preţurilor.

Autor:Eduard Maciac

Urmăriți Sputnik Moldova pe rețeaua de socializare OK>>>