Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Iată care moldoveni vor rămâne în Marea Britanie și care vor fi trimiși acasă

Au mai rămas două luni până în data de 29 martie 2019, care este data limită la care Marea Britanie trebuie să părăsească spațiul comunitar. Ce se va întâmpla după această zi cu moldovenii care se află la muncă în Regatul Unit, câți dintre ei vor trebuie să părăsească insula? Iată ce spune expertul în geografia populației Dorin Lozovanu.
Sputnik

CHIȘINĂU, 30 ian – Sputnik, Sergiu Praporșcic. În Marea Britanie se află la muncă între 70 de mii și 100 de mii de moldoveni, afirmă expertul în geografia populației Dorin Lozovanu. El afirmă că acum câțiva ani el a cercetat această problemă și a făcut o interpelare autorităților britanice privind numărul moldovenilor de pe insulă.

100 de mii de moldoveni în Marea Britanie?

Explicația demografului: Cine va popula Moldova în locul moldovenilor plecați peste hotare

"Conform statisticilor pe care le prezintă autoritățile britanice, în jur de 16 mii de moldoveni se află în Marea Britanie. Criteriul pe care l-am solicitat să fie luat în calcul la această estimare a fost "locul de naștere", nu cetățenia, dat fiind că majoritatea moldovenilor au ajuns acolo cu alte pașapoarte decât cel moldovenesc. Căci, indiferent cu ce pașaport au mers în Marea Britanie, locul ne naștere este în Republica Moldova. Atunci autoritățile britanice mi-au relatat că pe insulă se află care s-au născut în Republica Moldova. Respectiv, putem afirma că 16 mii era numărul moldovenilor care se aflau atunci în Regatul Unit", afirmă geograful.

Însă Dorin Lozovanu spune astăzi numărul moldovenilor din Regatul Unit este mult mai mare – aproape 100 de mii.

"Eu cred că în Marea Britanie se află peste 70 de mii de moldoveni, chiar poate și până la 100 de mii de originari din Republica Moldova. Aceștia sunt moldovenii care se află permanent s-au temporar în Marea Britanie și Irlanda de Nord", a spus el.

Și asta pentru că în ultimii câțiva ani mulți dintre conaționalii noștri care au mers inițial în alte țării ale UE, cum ar fi Portugalia, Spania, Italia, Franța, Grecia, s-au reorientat mai apoi spre Marea Britanie, pentru că posibilitățile de angajare în Marea Britanie sunt mai multe, iar salariile – mult mai mari.

Un nou fenomen extrem de grav în Moldova: Emigrează nu doar indivizii, ci familii întregi

Dorin Lozovanu spune că moldovenii care au plecat să muncească în Marea Britanie lucrează acolo în calitate de șoferi, muncitori în construcții, în domeniul de prestări servicii: în hoteluri, restaurante, magazine. Plus, unii dintre conaționalii noștri și-au deschis pe insulă propriile afaceri: restaurante, tot felul de companii, grădinițe de copii. Mulți dintre ei s-au stabilit acolo cu intenția de a sta acolo mai mult timp sau de a rămâne pe totdeauna. Există și din cei care au obținut cetățeni britanică.

Pragmatismul britanicilor - salvarea moldovenilor

Dar, marea majoritate a moldovenilor de acolo se împart în două categorii, spune Lozovanu: care are permis de ședere permanentă și care are tot felul de acte de ședere temporară. Cel mai mulți vor fi afectați de Brexit cei din ultima categorie.

E oficial: În locul unui moldovean plecat din țară, vin doi străini

"Politica Regatului Unit, și o cunoaștem dacă privim mai larg la istoria Marii Britanii, este una foarte pragmatică, care se bazează pe interese economice, în primul rând, interese care se reflectă și în politică, și în alte acțiuni. Respectiv, eu cred că, odată cu expirarea termenului limită la care Marea Britanie trebuie să părăsească spațiul comunitar, nu va intervenit nicio tragedie, o ruptură, cum unii se așteaptă. Pur și simplu, rezidenții din Marea Britanie vor rămâne acolo sau vor fi trimiși acasă în funcție de interesele britanice", a spus savantul.

Incredibil: Câți ani trebuie să muncească un moldovean cu venituri medii pentru o locuință>>>

"Eu cred că acum autoritățile britanice vor stabili niște mecanisme de selectare, de triere a persoanelor și cei care au plătit impozite, care muncesc în domenii care sunt solicitate, care nu au încălcat legislația, care nu au comis infracțiuni, care nu au trăit doar din programe sociale și care nu au venit cu scopul de a profita de ajutoare, de asistență socială, toți aceștia vor fi lăsați să muncească în continuare în Marea Britanie", a spus expertul în geografia populației.

Moldovenii care vor fi trimiși acasă de autoritățile britanice: câteva categorii   

Dar asta nu îndeamnă că nu vor fi moldoveni și dinte cei care vor fi trimiși acasă.

"În același timp, unii care nu vor corespunde intereselor autorităților britanice și care nu aduc mare câștig Marii Britanii, s-ar putea să li se refuze prelungirea șederea în Marea Britanie", consideră el.

Geograful amintește că pe insulă sunt atât de mulți imigranți din întreg fostul imperiu britanic: indieni, pakistanezi, bengalezi, din țările africane, din Caraibe. Și ei toți au fost admiși acolo pentru că sunt utili economiei britanice. Ei au ajuns acolo cu acceptul autorităților britanice, pentru că insula nu este invadată de valul de imigrație ilegală, așa cum se întâmplă în Europa continentală, imigrația este controlată.

Statisticile arată că economia țării este pe marginea prăpastiei: Când ne prăbușim?

"Pragmatismul britanic se reflectă și în politica de migrație. Marea Britanie și-a ținut întotdeauna închise frontierele, ele sunt controlate. Imigrație ilegală, ca în Europa continentală, nu prea există. Marea Britanie nu a aderat nici la tratatul Shengen, nici la alte înțelegeri privind libera circulație", afirmă el.

Iată de ce majoritatea moldovenilor care se află acum în Marea Britanie vor rămâne să muncească acolo în continuare.

"Autoritățile britanice îi vor selecta pe cei care le sunt utili, ceilalți vor fi trimiși acasă. Dar majoritatea moldovenilor sunt harnici și știu să se facă utili și sunt utili, aduc beneficii statului britanic, plătesc impozite. Așa că această majoritate va rămâne în continuare acolo", a conchis Dorin Lozovanu.

Doar două luni până la termenul limită

Amintim că la referendumul organizat în 2016 aproape 52 la sută dintre britanici au votat pentru ieșirea țării lor din spațiul comunitar. Termenul limită în care Marea Britanie trebuie să părăsească spațiul comunitar este 29 martie 2019. Potrivit anunțurilor făcute de autoritățile britanice, cetățenii europeni rezidenți în Marea Britanie vor beneficia în continuare de dreptul de a locui, munci și studia acolo, fără restricții, până la sfârșitul lui 2020.

După această dată, cei care au trăit în Marea Britanie cel puțin cinci ani pot solicita online așa-numitul statut special, un document care le va garanta drepturile actuale. Cei care au mai puțin de cinci ani de rezidență la momentul respectiv, pot rămâne până la termenul la care legea le permite să obțină statutul special.