Expertul imobiliar Oleg Luchian spune că deocamdată înregistrăm fluctuații pe piața imobiliară și nu există o claritate în ceea ce privește costul imobilelor. Cert este, spune Oleg Lucian, că înainte de a vorbi de scăderea sau creșterea prețurilor la apartamente trebuie să precizăm amplasarea lui, tipul fondului locativ și infrastructura.
Este adevărat că prețurile la apartamente sunt în continuă scădere?
Când vorbim de scăderea prețurilor la apartamente, este important să precizăm care este fondul locativ. Noi avem case noi și case vechi, respectiv, în casele vechi prețurile sunt în scădere, dar nu foarte mare. În casele noi prețurile au rămas la nivelul anilor trecuți, chiar ușor cresc în funcție de tipul construcției, materialele folosite. Acum în casele noi avem ascensoare super-silențioase, infrastructura este mai dezvoltată, avem mai multe avantaje. Prețurile scad la apartamentele din casele vechi.
Există cerere și pentru apartamentele din blocurile vechi? Se vând bine?
Cererea este în continuare una mare pentru apartamentele din blocurile de locuit vechi. Casele vechi și-au arătat în timp punctele forte. Oamenii încă sunt reticenți când cumpără un apartament în casă nouă, de obicei așteaptă să treacă 5-10 ani de la darea în folosință pentru a vedea cum rezistă blocul, dacă nu apar fisuri sau alte probleme.
Cine sunt cumpărătorii apartamentelor vechi și noi?
Oameni trecuți de 40-50 de ani aleg să cumpere apartamente în blocuri de locuit vechi. În case noi, cumpără persoanele tinere. Sunt tendințe și cerințe noi. Familiile tinere aleg apartamente cu dormitoare separate și cu living, de asemenea mizează pe încălzire autonomă, confort pe care nu-l pot găsi întotdeauna într-un bloc vechi.
Autor: Cristina Bumbu-Danuța