Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Tinerii din Moldova își vor găsi un loc de muncă folosind doar telefonul mobil

Tinerii din Moldova își pot găsi un loc de muncă mai ușor grație unei aplicații mobile.
Sputnik

CHIȘINĂU, 30 ian – Sputnik. În Republica Moldova, patru din 10 șomeri înregistrați la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) sunt tineri, cu vârstele cuprinse între 15-29 ani. Pentru a îmbunătăți situația și a spori șansele tinerilor să-și găsească un loc de muncă în țară, ANOFM, în colaborare cu Organizația Internațională a Muncii (OIM), a lansat o aplicație mobilă prin intermediul căreia tinerii pot găsi rapid informații în domeniul muncii.

Forța de muncă în Republica Moldova: Ocuparea și șomajul

Într-o manieră atractivă, tinerilor, dar și altor beneficiari, le sunt furnizate informații care să-i sprijine în luarea deciziilor privind alegerea studiilor potrivite, cunoașterea și aplicarea tehnicilor de căutare și obținere a unui loc de muncă. Aplicația îmbină aspectul interactiv cu cel de instruire. Aplicația “Surfing the labour market (Navigarea pieței muncii)” poate fi descărcată gratuit pe Google Store.

Coordonatoarea de proiect în cadrul OIM Violeta Vrabie susține că în urma analizelor efectuate s-a constatat faptul că tinerii nu sunt bine informați pentru o tranziție de la studii la primul loc de muncă. Aplicația este un mijloc inovativ de ghidare în carieră care oferă informații adiționale, acces la diverse teste de autocunoaștere, pentru ca tinerii să-și evalueze capacitățile și să vadă cum să se adapteze la cerințele de pe piața muncii.

Specialistul ANOFM Iulia Nicorici a menționat că lansarea acestei aplicații a fost o necesitate pentru a motiva tinerii de a face alegeri corecte. Aplicația are o structură comod de utilizat și vine în sprijinul tinerilor care se gândesc ce ocupație să urmeze pentru a se angaja ulterior în câmpul muncii.

Moldova – țara minunilor! Avem locuri de muncă, dar nu avem muncitori>>>

Președintele Comisiei de Tineret a Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, Elena Stoica, susține că această aplicație este un instrument eficient, care oferă tinerilor oportunitatea de a găsi ușor informații despre locurile de muncă disponibile, care au astfel posibilitatea să întocmească corect un CV și să găsească informații utile pentru a se pregăti pentru un interviu de angajare.

Potrivit datelor Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, 40 la sută din tineri nu acceptă ofertele de muncă expuse pe piață, inclusiv din cauza nepotrivirii cu nivelul de calificare obținut. O bună parte din tineri nu sunt pregătiți pentru a lua decizii cu privire la alegerea viitoarei profesii deoarece le lipsesc informațiile necesare.