Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Victimele Holocaustului, comemorate la Chișinău. Iată care este programul activităților

Parlamentul, împreună cu Guvernul Republicii Moldova și Comunitatea evreiască din Moldova, vor desfășura pe parcursul zilei de 29 ianuarie un program complex dedicat comemorării victimelor Holocaustului.
Sputnik
Victimele Holocaustului, comemorate la Chișinău. Iată care este programul activităților

Invitat în studioul Radio Sputnik Moldova, secretarul de stat în domeniul culturii, Andrei Chistol, a menționat că programul va debuta la ora 10:00, cu un miting-recviem de comemorare a victimelor Holocaustului. În aceeași zi, la ora 14:00, autoritățile vor desfășura o masă rotundă în cadrul căreia va fi prezentată o expoziție de fotografii în memoria victimelor Holocaustului.

La ora 15:30, în Parlament, va fi inaugurată o expoziție de comemorare a victimelor Holocaustului, precum și o expoziție de carte oferită de Biblioteca evreiască "I. Mangher".

Programul se va încheia la ora 16.30 cu premiera închisă a filmului "Who will write our history", proiectat în Europa, SUA, Canada, în cadrul zilelor de comemorare a Holocaustului.

Potrivit lui Andrei Chistol, în mai multe instituții de învățământ din țară vor fi organizate dezbateri, prezentări de filme, seminare și expoziții consacrate victimelor Holocaustului.

Totodată, în cadrul programului de activități dedicat comemorării victimelor Holocaustului, organizat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova, Biblioteca Națională a Republicii Moldova va organiza o manifestare de comemorare desfășurată printr-o paletă de evenimente, printre care:

  • Expoziție de carte tematică "Holocaustul - dreptul la memorie";
  • Expoziție de fotografii cu genericul "Album de Familie Moldovenesc Evreiesc", ghidaj asigurat de către elevii Liceului Teatral Orășenesc;
  • Lecție publică consacrată comemorării victimelor Holocaustului;
  • Proiecție de filme documentare.
În Moldova a apărut un site despre Holocaust

Potrivit Raportului Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului, doar în anul 1941 între 45 000 – 60 000 de evrei au fost uciși în Basarabia și Bucovina, iar circa 105 000 – 120 000 evrei și romi au murit ca rezultat al expulzărilor în regiunea transnistreană.

Conform unei hotărâri aprobate de Parlament, din anul 2015, Ziua Națională de Comemorare a Victimelor Holocaustului este marcată anual în Republica Moldova.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș