CHIȘINĂU, 25 ian – Sputnik. Pe data de 24 februarie, în Republica Moldova vor avea loc alegerile parlamentare. În ce măsură sunt implicați cetățenii în procesele politice? Oare nu vor absenta de la vot?
Potrivit lui Serghei Manastîrlî, locuitorii Capitalei, tradițional, sunt pasivi în timpul alegerilor. Iar acest lucru este absolut firesc.
„Într-o societate sănătoasă, în care nivelul social-economic de viață al populației este destul de înalt, prezența la urne este întotdeauna scăzută, deoarece oamenii, de regulă, nu sunt preocupați de politică. Pentru ei sunt mai importanți copiii, familia, serviciul etc.”, a spus politologul pentru Sputnik Moldova.
Manastîrlî consideră că atunci când oamenii încep a se interesa activ de procesele politice acest lucru devenind pentru ei prioritar, pentru autorități acesta este un semnal de alarmă. Interesul crescând al cetățenilor pentru politică este o mărturie a instabilității care se va abate curând peste țară și societate și care poate să degenereze în acțiuni haotice de protest.
„Chișinăuienii au fost întotdeauna foarte inerți în comparație cu regiunile, deoarece în regiuni oamenii trăiesc mai sărac și pentru ei este mai important decât pentru chișinăuieni să influențeze asupra procesului de luare a deciziilor. O mare parte din locuitorii Capitalei este asigurată cu un loc de muncă și o duc destul de bine, spre deosebire de ceilalți cetățeni ai țării”, a menționat Serghei Manastîrlî.