Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Vameșii din Moldova vor combate contrafacerile împreună cu partenerii din CSI

Noul acord interguvernamental ar putea fi semnat deja în primăvara anului 2019.
Sputnik

CHIȘINĂU, 24 ian – Sputnik. Autoritățile vamale ale statelor membre ale CSI vor avea posibilitatea să facă schimb operativ de informații privind contrafacerile. Proiectul acordului respectiv a fost discutat la ședința Comisiei pentru probleme economice pe lângă Consiliul economic al CSI.

Moldova schimbă mecanismul de cooperare juridică cu statele CSI

Pentru a curma circulația mărfurilor contrafăcute în statele CSI, este necesar ca vameșii să interacționeze cu colegii lor străini. Pentru o astfel de colaborare se impune o bază normativă coordonată cu toate statele și care va constitui Acordul de colaborare a statelor-membre SCI în domeniul protecției dreptului de autor asupra obiectelor de proprietate intelectuală.

„Actualmente schimbul interstatal de propuneri practice privind combaterea contrafacerilor are un caracter episodic. Însă, datorită semnării Acordului, succesele unui stat membru al CSI obținute în combaterea produselor contrafăcute vor fi accesibile și utilizabile pentru alte state ale Comunității”, a spus Ruslan Ștîka, șeful adjunct al Direcției restricțiilor comerciale, controlului valutar și exporturilor Serviciului Federal Vamal al Rusiei.

Organele vamale ale statelor membre ale CSI au adoptat încă în anul 1997 protocolul interdepartamental cu privire la colaborare, iar în anul 2012 s-a decis ca statutul acestui protocol să fie avansat până la gradul de acord interstatal. În sfârșit, în anul 2019, s-a ajuns la o redactare unică a proiectului acestui document.

Câteva acorduri anterioare au fost semnate în componență incompletă (de către cinci-șase state), iar acordul actual va fi semnat, cel mai probabil, de toate statele CSI sau de majoritatea acestora, consideră reprezentantul departamentului colaborării economice al Comitetului Executiv al CSI, Andrei Kușnirenko.

Potrivit acestuia, Acordul va putea fi semnat deja pe data de 31 mai, la ședința Consiliului șefilor de guvern și va fi pus în aplicare de la începutul anului 2020.

Vorbind de importanța noului acord pentru oamenii de afaceri, directorul departamentului colaborării economice al Comitetului Executiv al CSI, Igor Ilinghin, a specificat:

„Toate acestea se întreprind în folosul businessului pentru a înlătura barierele tehnice și birocratice. De aceea este important ca să ajungem la o soluție comună. Se întâmplă că o țară își simplifică legislația vamală, iar alta – nu. Drept rezultat, oamenii de afaceri întâmpină dificultăți la frontieră”.