Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Condiții meteo complicate în următoarea perioadă: Vremea în ianuarie și februarie

Vremea va fi schimbătoare în următoarea perioadă – vom avea parte atât de temperaturi foarte scăzute, cât și de valori termice peste cele specifice pentru acest interval.
Sputnik

CHIȘINĂU, 21 ian – Sputnik. Condițiile meteo nu se vor schimba esențial în ziua de marți. Va fulgui slab în nordul și centrul țării, iar temperaturile vor coborî până la -3..-5 grade Celsius.

Util pentru șoferi: Cum poți supraviețui pe timp de iarnă în automobil

În această noapte vom avea temperaturi foarte scăzute, cu minime de -12..-14 grade. Mâine însă temperaturile nocturne vor fi deja în creștere și nu vor coborî mai jos de -4..-6 grade.

În zilele următoare vor reveni precipitațiile puternice – în nordul țării va ninge, iar în raioanele de centru și de sud precipitațiile vor fi sub formă de ploaie și ninsoare.

Miercuri, temperaturile diurne vor fi pozitive, cu valori maxime de până la +1..+3 grade Celsius, dar în zilele următoare acestea vor fi iarăși în scădere.

Condiții meteo complicate în următoarea perioadă: Vremea în ianuarie și februarie

Specialiștii din România avertizează că la finalul lui ianuarie şi începutul lunii februarie vor fi mai multe episoade cu ger, ninsori abundente şi viscole puternice, care ar putea fi aduse de vortexul polar.

Potrivit meteorologului român Roxana Bojariu, citată de România TV, un vortex polar care lasă aerul arctic să pătrundă spre latitudini sudice aduce ninsori abundente şi viscole severe şi, mai ales, perioade lungi de vreme extrem de geroasă.

Vortexul polar, prezent şi la Polul Sud, şi la Polul Nord, este un vârtej de circulaţie atmosferică ce înconjoară polul la înălţimi de peste 12 kilometri. Iarna, el poate să aibă efecte până la nivelul solului, influenţând sistemele de vreme. Acesta ajunge să aibă efecte şi asupra vremii din regiunile temperate ale emisferei nordice, unde se află şi România.

Potrivit meteorologilor, la finalul lui ianuarie şi începutul lunii februarie, vortexul poate aduce aduce ger, ninsori şi viscole puternice.

Vremea în următoarele patru săptămâni:

În săptămâna 21.01.2019 – 27.01.2019, temperaturile medii se vor situa peste cele normale pentru această perioadă în regiunile sudice, sud-estice și centrale și vor fi în general apropiate de mediile climatologice ale intervalului în rest. Regimul pluviometric va fi excedentar în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în regiunile sudice, estice și sud-estice.

În săptămâna 28.01.2019 – 03.02.2019, temperatura medie a aerului va avea valori în general sub cele specifice acestui interval, la nivelul întregii țări. Cantitățile de precipitații vor fi în general excedentare, mai ales în regiunile extracarpatice. Excepție vor face regiunile centrale și nordice, unde sunt estimate cantități de precipitații normale pentru această perioadă.

Săptămâna 04.02.2019 – 11.02.2019: La nivelul întregii țări, valorile termice se vor situa în general în jurul celor normale pentru această săptămână. Regimul pluviometric va fi excedentar în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în sudul, estul și sud-estul teritoriului.

Săptămâna 11.02.2019 – 18.02.2019: Mediile valorilor termice se vor situa în jurul celor normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări. Cantitățile de precipitații vor fi excedentare în regiunile extracarpatice, dar mai ales în jumătatea sudică a țării și în general apropiate de cele normale pentru această săptămână în rest.