Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cine are șansa să intre în Parlamentul viitor prin tragere la sorți

Moldova își alege deputații. Pe data de 24 februarie în Moldova vor avea loc alegeri parlamentare. Cetățenii vor alege viitorii deputați pe liste de partid și în circumscripții uninominale.
Sputnik

CHIȘINĂU, 20 ian – Sputnik. Pe data de 24 februarie 2019, în Moldova vor fi organizate alegerile parlamentare ordinare. Din acest an, scrutinul parlamentar va fi organizat în baza unui sistem mixt: proporţional şi majoritar, într-o circumscripţie naţională şi în circumscripţii uninominale. În circumscripţia naţională se vor alege 50 de deputaţi în baza votului reprezentării proporţionale. În circumscripţiile uninominale se vor alege 51 de deputaţi în baza votului majoritar, câte unul de la fiecare circumscripţie.

Alegeri în Moldova: Detaliile la care trebuie să fii atent când intri în secția de votare

Comisia Electorală Centrală (CEC) dar și Consiliile Electorale de Circumscripție continuă înregistrarea candidaților pentru funcția de deputat la scrutinul din 24 februarie. Perioada de depunere a cererilor pentru înregistrare în calitate de concurent electoral, atât în circumscripția națională, cât și în cele uninominale se va încheia la 24 ianuarie.

Una dintre noutățile acestui scrutin este și faptul că în viitorul Parlament al țării vor ajunge și deputați în urma tragerii la sorți.

Președintele CEC, Alina Russu, a declarat că aceasta se va întâmpla, în cazul în care într-o circumscripție uninominală mai mulți candidați vor acumula un număr egal de voturi, Consiliul Electoral de Circumscripție va stabili învingătorul prin tragere la sorți, consemnând faptul respectiv într-un proces-verbal.

”În circumscripțiile uninominale va câștiga candidatul care a obținut cel mai mare număr de voturi. În cazul în care doi candidați obțin același număr de voturi, atunci Consiliul Electoral de Circumscripție organizează procedura tragerii la sorți și acel candidat care are mai mare noroc obține mandatul care este validat de Curtea Constituțională”, a declarat Russu. 

Potrivit Codului Electoral, candidatul pentru funcţia de deputat în Parlament în circumscripţia uninominală se consideră ales dacă a obţinut cel mai mare număr de voturi valabil exprimate.

Totodată, dacă candidatul ales în circumscripţia uninominală a fost ales şi pe lista de partid în circumscripţia naţională, se consideră că a fost ales doar în circumscripţia uninominală şi nu va fi luat în calcul la atribuirea mandatelor în baza listei de partid.

În cazul în care, în urma alegerilor parlamentare în circumscripţia uninominală nu a fost ales un deputat, Comisia Electorală Centrală organizează, în termen de două săptămâni, alegeri parţiale în circumscripţia uninominală respectivă. Mandatul deputatului ales va dura până la expirarea mandatului general al Parlamentului.

Alegerile din 24 februarie: De ce vom primi patru buletine de vot

Pragul minim de reprezentare îl constituie următoarele proporţii din voturile valabil exprimate în ansamblu pe ţară: pentru un partid, o organizaţie social-politică – 6 la sută; pentru un bloc electoral – 8 la sută.

Tot pe data de 24 februarie 2019, în Moldova va fi organizat și un referendum consultativ. La acest plebiscit cetățenii vor trebui să se pronunțe dacă sunt de acord cu reducerea numărului deputaților din Parlament de la 101 la 61 și dacă susțin ideea ca poporul să poată revoca din funcție deputații dacă nu își îndeplinesc corespunzător obligațiile pe care le au.