Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Un deputat ar putea fi numit de colegi într-o funcție de demnitate publică

La funcția de director general al Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor candidează trei persoane, printre ele și un deputat din actualul Parlament.
Sputnik

CHIȘINĂU, 15 ian – Sputnik. Trei candidați au fost admiși la concursul pentru funcția de Director general al Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor. Comisia parlamentară economie, buget și finanțe a examinat dosarele depuse pentru concursul public de selectare a candidaților. La proba de interviu au fost admiși: Roman Vitiuc, Irina Gutnic și Anatolie Zagorodnîi.

Își mai dorește sau nu Anatolie Zagorodnâi încă un mandat de deputat

În conformitate cu prevederile Regulamentului de organizare a concursului, Comisia economie, buget și finanțe urmează să evalueze rezultatele interviului și să întocmească lista candidaților selectați în ordinea descrescătoare a punctajului acumulat. Comisia prezintă Președintelui Parlamentului și Comisiei juridice, numiri și imunități candidații selectați, care urmează a fi aprobați de plenul Parlamentului. 

Comisia parlamentară economie, buget și finanțe a anunțat concurs public pentru selectarea candidaților la funcția de Director general al Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor. Funcția de Director general a devenit vacantă după ce Viorel Moșneaga și-a prezentat demisia la sfârșitul anului trecut.

Dosarele pentru concurs au fost depuse în perioada 30 noiembrie 2018 – 3 ianuarie 2019.

Directorul general al Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor este numit de Parlament pentru o perioadă de 7 ani.

Cu ce se ocupă ANSC

Agenția Naţională pentru Soluționarea Contestațiilor a fost instituită în conformitate cu Legea privind achizițiile publice, fiind o autoritate publică autonomă şi independentă faţă de alte autorităţi publice, faţă de persoane fizice şi juridice, care examinează contestaţiile formulate în cadrul procedurilor de achiziţie publică.

Candu vrea să devină șef la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică

Agenția dispune de independenţă organizaţională, funcţională, operaţională şi financiară și nu se subordonează niciunei alte autorități sau instituții publice, având obligația de a apăra drepturile și interesele legitime ale tuturor părților implicate în contestaţiile trimise spre soluționare fără nicio privilegiere sau discriminare.

Agenția Naţională pentru Soluționarea Contestațiilor este apolitică, nu sprijină și nu acordă asistență niciunui partid politic și își exercită competențele cu respectarea principiilor independenței și stabilității în funcție a consilierilor de soluționare a contestațiilor, a principiilor transparenței și imparțialității în luarea deciziilor.

Agenția are în componența sa șapte consilieri pentru soluționarea contestaţiilor, inclusiv directorul general și directorul general adjunct, care au statut de persoane cu funcții de demnitate publică care examinează contestațiile prin intermediul completelor de soluționare a contestațiilor formate din 3 membri.

Consilierii sunt numiți de către Parlament cu votul majorității deputaților prezenți, la propunerea Comisiei economie, buget și finanțe a Parlamentului, selectarea acestora fiind pe baza aptitudinilor profesionale, în rezultatul concursului deschis, imparțial și transparent, organizat de Comisia economie, buget și finanțe.