Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Explicația demografului: Cine va popula Moldova în locul moldovenilor plecați peste hotare

Republica Moldova nu are cum evita soarta unor țări occidentale care au devenit ținta valului de imigranți din Afganistan, Irak, Siria și alte state din Asia și Africa de nord, susține demograful Valeriu Sainsus, care este și conferențiar la Academia de Studii Economice.
Sputnik

CHIȘINĂU, 12 ian – Sputnik, Sergiu Praporșcic. În fiecare an, Republica Moldova rămâne fără 3 la sută din populație și această tendință se menține deja ani la rând. Unde vom ajunge? Va deveni Republica Moldova o țară depopulată? – aceste sunt întrebările pe care le-am adresat demografului Valeriu Sainsus.

Vin în Moldova să facă studii la medicină, dar se apucă de traficat moldovence

Specialistul spune că este greu de prezis consecințele nefaste ale acestei situații, dar, în mod sigur, Republica Moldova nu va ajunge o țară depopulată, chiar dacă de aici ar pleca toți cetățenii moldoveni.

"Este greu de imaginat unde se poate ajunge în contextul în care vorbim despre creșterea mobilității populației (de plecarea și stabilirea moldovenilor peste hotare – n.n.). Inevitabil, migrația încearcă să compenseze diferențele de concentrare a populației. Pământ gol niciodată nu o să existe. Este evident că, în contextul în care o bună parte dintre conaționalii noștri pleacă, locul lor va fi ocupat de reprezentanții altor națiuni", a spus conferențiarul universitar.

"Presiunile demografice asupra spațiului național sunt foarte mari. Și lucru acesta deja se întâmplă (deja reprezentanții altor națiuni vin în Moldova – n.n.). Uitați-vă ce se întâmplă în Chișinău. Avem populație din afară care se stabilește pe pământul nostru. Este vorba de populația musulmană care se înmulțește și se extinde în raport cu populația creștină", susține demograful.

Valeriu Sainsus afirmă că în Republica Moldova se va întâmpla ceea ce se întâmplă acum în alte părți: densitatea de populație se va reduce, iar lipsa de populație va fi compensat de populațiile altor state din periferie. 

"Să nu uităm că întreaga zonă europeană se află sub presiunea imigranților. Mă refer la ultimele valuri de migrație ale sirienilor spre state dezvoltate. Probabil că aceste presiuni vor fi mai mici asupra Republicii Moldova pentru că în țara noastră nu există o bunăstare pe care să o putem raporta la cea din Uniunea Europeană. Dar oricum aceste presiuni vor exista", spune expertul.

Un nou fenomen extrem de grav în Moldova: Emigrează nu doar indivizii, ci familii întregi

Sansus afirmă că Republica Moldova nu are cum să se opună acestui proces, de aceea ar fi mai bine ca autoritățile să se gândească din timp la măsurile pe care urmează să le ia în vedere asimilării celor nou veniți.

"Intențiile noastre de a ne opune procesului global migrațional ar trezi reticențe dure la adresa noastră. Este important ca țara și sistemul să aibă în vedere asimilarea populației care se va stabili pe teritoriul nostru. Este important ca cota imigranților care se vor stabili la noi să nu fie mai mare de 5 la sută din totalul populației. Dacă ponderea lor va ajunge la 25 la sută, atunci aceasta va deveni o forță care ar putea să se opună regimului și cursului de dezvoltare al țării", a spus el.

În același timp, el afirmă că venirea și stabilirea străinilor în țara noastră va contribui la dezvoltarea economică a ei.

E oficial: În locul unui moldovean plecat din țară, vin doi străini

"Pe de lată parte, oricât de mare sau de mic va fi numărul celor care vor veni în țara noastră, ei vor contribui la dezvoltarea economică, ceea ce este foarte important în contextul în care ne confruntăm cu un vide de populație și ne vom confrunta cu acest vid de populație în următoarele două-trei decenii", a spus el.

"A stopa migrație este, practic, imposibil. Migrația trebuie dirijată. De aceea, criteriul de bază în ceea ce privește dirijarea migrației rămâne de a urmări direcția asimilării populației care se va stabili în aceste teritorii", a conchis demograful Valeriu Sainsus.