Reprezentantul CNA a menționat că și în 2018 fenomenul colectării banilor de la părinți de către profesori în școli a continuat, iar un mecanism civilizat privind susținerea din partea asociației de părinți a instituțiilor de învățământ așa și nu a fost identificat. Ion Pruteanu a vorbit și despre despre corupția din sistemul educațional universitar, acolo unde în 2018, 71 de de cadre didactice au fost reținute și documentate. El a adus aminte de instrumentarea a două dosare de rezonanță, cel de la ASEM și un dosar din cadrul Centrului de excelență. Totodată, reprezentantul Centrului Național Anticorupție a trecut în revistă eforturile pe care le-au întreprins autoritățile în 2018 în vederea stopării corupției în educație.
“CNA se va axa în continuare pe prevenire și sensibilizare. Avem mai multe campanii, în cadrul cărora încercăm să folosim toate pârghiile pentru a lupta cu corupția, inclusiv în învățământ”, a menționat Ion Pruteanu.
Potrivit experților anticorupție, factorii care generează corupţia în Moldova sunt: situaţia economică precară, salariile mici și creşterea preţurilor.
Autor: Eduard Maciac