Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Trump a dat lumii un semnal teribil, într-un moment nepotrivit

Trump a decis să nu participe la Forumul globalist, acolo unde era așteptat pentru discuții extrem de importante – într-un an în care problematica internațională este caracterizată de tensiuni uriașe
Sputnik

BUCUREȘTI, 11 dec - Sputnik, Dragoș Dumitriu. Criza administrației americane, așa numitul ”shutdown” politic depășește așteptările, iar Donald Trump este decis să nu cedeze în fața democraților, care se opun proiectului său de ridicare a unui zid de-a lungul frontierei cu Mexicul.

Pentru a pune în aplicare proiectul său anacronic, Trump pare decis să renunțe chiar la întâlniri de prim rang, precum cele cu liderii mondiali care vor participa la Forumul economic mondial de la Davos, între 22 şi 25 ianuarie.

”Din cauza intransigenţei democraţilor asupra Securităţii Frontierelor şi importanţei deosebite a siguranţei naţiunii noastre, cu tot respectul, am anulat deplasarea mea foarte importantă la Davos, Elveţia, pentru Forumul Economic Mondial”, a transmis Trump pe Twitter.

Trump a decis să nu participe la Davos, acolo unde era așteptat pentru discuții extrem de importante – într-un an în care problematica internațională este caracterizată de tensiuni uriașe – generate, în principal, de războiul economic SUA – China.

Reamintim că, la începutul lui decembrie 2018, SUA și China au convenit asupra unui ”armistițiu” de 90 de zile, înainte să-și impună reciproc diverse tarife. Pauza respectivă era destinată unui acord comercial.

În urma întâlnirii din 1 decembrie 2018 de la Buenos Aires, președinții Donald Trump și Xi Jinping ”au convenit să înceapă imediat negocierile privind schimbările structurale în ceea ce privește transferul de tehnologie, protecția proprietății intelectuale, barierele netarifare, atacurile și furtul cibernetic, serviciile și agricultura” – declara secretarul de presă al Casei Albe, Sarah Sanders.

De menționat că la Davos este așteptat și vicepreşedintele chinez Wang Qishan, unde ar fi avut, probabil, discuții private cu Donald Trump. Trebuie precizat și faptul că Forumul de la Davos, fief al curentului globalist economic mondial, susține inițiativele economice ale Chinei – și a manifestat opoziție la politica națională și anti-globalistă a lui Trump.

Federația Rusă a reacționat la neacceptarea businessmanilor ruși la forumul de la Davos

Semnalul dat de Trump prin neparticiparea la Davos poate fi, în acest context, un semnal al intransigenței politice a președintelui american – care pare decis în cel puțin două direcții: concentrarea eforturilor bugetare și investiționale în SUA, iar în al doilea rând continuarea conflictului economic cu China.

Mai mult, comentatorii politici nu sunt convinși că ”shutdown-ul” va dura până la Forum  -oricum, va fi cel mai lung din istorie, azi a egalat recordul administrației Clinton, de 21 de zile, în 1995. Cu alte cuvinte, este posibil ca argumentul ”shutdown” să fie doar un pretext invocat de președintele american.

Deci, în plină criză europeană a Brexit-ului și a mișcărilor anti-globaliste, în condițiile neclare din Orientul Apropiat, ale situației tensionate din Pacific și al armistițiului (economic) temporar SUA – China, ale diverselor probleme generate de președintele american decide să renunțe la întâlnirile cu liderii lumi, la Davos.  Așa cum titram, o decizie majoră, într-un moment nepotrivit – deci, un semnal teribil de la Washington.