Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Partidul ”Șor” a fost înregistrat în calitate de concurent electoral

Comisia Electorală Centrală a înregistrat Partidul ”Șor” a fost înregistrat în calitate de concurent electoral pe circumscripția națională la alegerile parlamentare din 24 februarie.
Sputnik

CHIȘINĂU, 9 ian – Sputnik. Comisia Electorală Centrală (CEC) a înregistrat astăzi, 9 ianuarie, candidații la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova pentru circumscripția națională din partea Partidului Politic „Șor”. Decizia a fost luată cu 6 voturi pro și o abținere. Membrul CEC Vasile Gafton nu a participat la vot, iar Sergiu Gurduza nu a fost prezent la ședința CEC.  

Tot astăzi, CEC a înregistrat simbolul electoral al Partidului Politic „Șor” și a confirmat reprezentantul cu drept de vot consultativ în Comisia Electorală Centrală şi a persoanei responsabile de finanţe din partea acestei formațiuni.

Surprize la CEC: Motivul pentru care o decizie importantă a fost amânată pentru o altă zi

Decizia de astăzi a CEC a fost luată după ce săptămâna trecută membrii CEC au amânat înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova pentru circumscripția națională la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 din partea Partidului Politic „Șor”. Motivul: formațiunea nu a respectat procedurile, conform statutului său politic, în ceea ce privește desemnarea candidaților.

CEC a revenit astăzi la acest proiect după ce formațiunea a clarificat competențele președintelui partidului de a aproba și de a înainta organelor electorale candidaturile pentru funcțiile eligibile.

Lista electorală a Partidului Politic „Șor”, depusă la CEC pentru a fi înregistrată în circumscripția națională, are 51 de candidați.

Comisia Electorală Centrală a înregistrat, pe 2 ianuarie, primii patru concurenți electorali în circumscripția națională la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019. Este vorba despre Partidul Democrat din Moldova cu 53 de candidați; Partidul Politic “Partidul Socialiștilor din Republica Moldova” – 54 de candidați; Blocul electoral „ACUM Platforma DA și PAS” – 54 de candidați și Partidul Comuniștilor din Republica Moldova cu 41 de candidați.

Listele electorale: Ce trebuie să știe candidații la alegerile din 24 februarie>>>

Pe data de 24 februarie 2019, în Moldova vor fi organizate alegerile parlamentare ordinare. Din 2019, scrutinul parlamentar va fi organizat în baza unui sistem mixt: proporţional şi majoritar – într-o circumscripție națională și în circumscripții uninominale. În circumscripția națională se aleg 50 de deputați în baza votului reprezentării proporționale. În circumscripțiile uninominale se aleg 51 de deputați în baza votului majoritar, câte unul de la fiecare circumscripție.

Tot pe data de 24 februarie 2019, în Moldova va fi organizat și un referendum consultativ. La acest plebiscit cetățenii vor trebui să se pronunțe dacă sunt de acord cu reducerea numărului deputaților din Parlament de la 101 la 61 și dacă susțin ideea ca poporul să poată revoca din funcție deputații dacă nu își îndeplinesc corespunzător obligațiile pe care le au.