Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Alarmant! Moldova, pe locul doi în regiune la capitolul nașteri în rândul adolescentelor

Republica Moldova deține primul loc în regiune la incidența maladiilor cu transmitere sexuală în rândul tinerilor cu vârsta cuprinsă între 15 și 29 de ani.
Sputnik

CHIȘINĂU, 4 ian - Sputnik, Silvia Zavadovschi. Fiecare a doua femeie de vârstă reproductivă din Republica Moldova nu-şi dorește, deocamdată, o sarcină, dar nu folosește nicio metodă de contracepție, arată datele statistice. Mai mult, o bună parte dintre cuplurile din țara noastră nu au habar de planificarea familiei. Și asta, în timp ce autoritățile, dar și organizațiile nonguvernamentale depun eforturi colosale pentru a informa populația privind sănătatea reproductivă și prevenirea sarcinilor nedorite.

Totodată, Republica Moldova deține primul loc în regiune la incidența maladiilor cu transmitere sexuală în rândul tinerilor cu vârsta cuprinsă între 15 și 29 de ani, adică în segmentul cu cel mai înalt grad de reproductivitate.

Alarmant: Moldova, în pragul unei catastrofe demografice

„Suntem campioni în regiune la incidența maladiilor cu transmitere sexuală în rândul tineretului. Când spun tineret, mă refer la segmentul cuprins între 15-29 de ani. Atenție, asta este populația cea mai reproductivă. Și noi suntem primii în regiune la incidență. Întrebarea este: ce se va întâmpla cu acești tineri când își vor propune să aibă un copil? Pentru că un tânăr care s-a confruntat cu o maladie sexual transmisibilă, precum chlamydia sau gonoree, maladii ce pun sub o mare lovitură fertilitatea, riscă să se confrunte cu unele probleme”, a declarat directoarea Centrului de Instruire în Domeniul Sănătății Reproductive, Rodica Comendant, în studioul Radio Sputnik Moldova.

Țara noastră ocupă un loc ”de frunte” și în cazul nașterilor în rândul adolescentelor.

„În ceea ce privește incidența nașterilor în rândul adolescentelor, ocupăm locul doi în regiune. Studiile arată că, în țara noastră nasc 26 de adolescente la 1000 de femei cu vârsta de până la 29 de ani. Suntem pe locul doi după Kârgâzstan, unde la 1000 de femei, care nasc, revin 30 de adolescente. Vreau să vă spun că în Elveția această incidență este de 3 la 1000, adică vedeți diferența”, adaugă directoarea Centrului de Instruire în Domeniul Sănătății Reproductive, Rodica Comendant.

Cert este că problemele demografice nu pot fi soluționate prin nașterile în rândul adolescentelor.

„Pe de o parte, noi avem problema demografică în țară. Am vrea mai multe nașteri, dar nu în rândul adolescentelor de 13 și 14 ani, care nu sunt pregătite nici din punct de vedere psihologic, dar nici din punct de vedere social, pentru a crește un copil și a-i oferi acestui copil tot ce trebuie pentru a fi o ființă integră. Aceste probleme sunt cauzate de lipsa de informare comprehensivă, adaptată vârstei”, subliniază Rodica Comendant.

Astfel, prin introducerea modului „Educație pentru sănătate” se urmărește micșorarea numărului adolescentelor care rămân însărcinate.

Educație reproductivă sau abstinență sexuală. Ce trebuie să cunoască tinerii?

„Vreau să menționez că acest modul nu este despre cum e să faci sex. Acest modul are menirea de a-i informa pe adolescenți cu privire la modificările corpului în această perioadă, de ce sunt aceste schimbări, fiindcă ei trebuie să înțeleagă că la anumite vârste, pentru fetițe este absolut normal să fie puțin plinuțe, iar pentru băieți este o normalitate ca să fie mai supli la un anumit interval.

Totodată, elevii sunt informați cu privire la riscurile pe care le implică un act sexual neprotejat, precum și responsabilitățile pe care le au atunci când decis să-și înceapă viața sexuală.

„Adolescenții sunt învățați să-i respecte pe cei din jur, sunt învățați reguli elementare de igienă. La fel, sunt informați cu privire la menstruație, cum poate fi depistată la timp o sarcină, care sunt pericolele și riscurile unui act sexual neprotejat. Totodată, o bună parte a modulului este destinată culturii relațiilor – ce responsabilități ai într-o relație. Practic, prin acest modul se pune baza unor relații care se vor dezvolta în continuare, deoarece noi avem o cultură sexuală destul de înapoiată în țară”, adaugă Rodica Comendant, conferențiar universitar la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie “Nicolae Testemiţanu”.

Cert este că modulul „Educație pentru sănătate” este adaptat în funcție de vârsta elevilor.

„Nimeni nu-i va spune unui copil de 15 ani lucruri șocante. Studiile arată că oferirea acestor informații nu duce la aceea ca adolescenții să se angreneze mai devreme în relații sexuale, ci dimpotrivă, îi face mai responsabili, iar atunci când vine acest moment, el se întâmplă pe baza unei relații sănătoase”, a adăugat Rodica Comendant.

În cadrul emisiunii „La ordinea zilei”, directoarea Centrului de Instruire în Domeniul Sănătății Reproductive, Rodica Comendant, a explicat care sunt cele mai sigure metode de contracepție, de ce metodele tradiționale de contracepție nu sunt eficiente, dar și de ce este important să planificăm când să apară un copil în viața noastră. Emisiunea integral poate vi vizionată mai jos.