Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Atenție mare: În Moldova a fost înregistrat al doilea caz de deces din cauza gripei

În perioada 01 octombrie - 30 decembrie 2018, în țară au fost înregistrate 48 de cazuri gripă, dintre care două s-au soldat cu deces.
Sputnik

CHIȘINĂU, 3 ian – Sputnik. Săptămâna trecută, o femeie de 63 de ani, din raionul Râșcani, a murit din cauza virusului gripal. Potrivit Ministerului Sănătății, pacienta a fost infectată cu virusul A(H1N1).

”Bolnava a suferit de infecție respiratorie acută bacteriană cu traheobronșită, pneumonie bilaterală, edem pulmonar și cerebral, șoc toxic infecțios. Prezența maladiilor cronice concomitente. Pacienta nu a fost vaccinată contra gripei”, anunță responsabilii de la minister.

În total, săptămâna trecută au fost înregistrate 15 cazuri de gripă sezonieră, inclusiv opt confirmate de laborator: cinci – A(H1N1) și trei – A(H3N2).

Potrivit Ministerului Sănătății, în Republica Moldova, situația epidemiologică prin gripă este sub pragul epidemic.

Gripa a provocat un prim deces în Moldova

În săptămâna 24-30 decembrie 2018 au fost înregistrate 6751 de cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS) și 506 cazuri de infecții respiratorii acute severe (SARI).

În perioada 01 octombrie - 30 decembrie 2018, în țară au fost înregistrate 48 de cazuri gripă, dintre care două s-au soldat cu deces.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale atenționează populaţia să se adreseze imediat la medic în cazul primelor simptome de gripă, pentru a primi tratamentul corespunzător, fără a recurge la autotratament.

Recomandările specialiștilor în caz de îmbolnăvire cu gripă

Pentru evitarea cazurilor grave de îmbolnăvire, depistarea precoce a acestora, izolarea timpurie și tratamentul bolnavilor cu gripă și infecții respiratorii virale acute, populația este îndemnată să se adreseze la medic la apariţia primelor simptome de boală compatibile cu gripa, IACRS şi SARI. Se recomandă izolarea bolnavilor la domiciliu, iar n caz de necesitate - spitalizarea.

De asemenea, este benefică evitarea contactului bolnavilor cu persoanele cu risc sporit de infectare, în special pentru femeile gravide, persoanele imuno-compromise, bolnavii cu afecţiuni cardiovasculare, afecţiuni cronice ale aparatului respirator, diabet zaharat.

Este bine să folosim măștile medicale dacă în casă avem un bolnav de gripă. De asemenea, spălatul pe mâini cu apă şi săpun sau cu soluţii dezinfectante, după contactul cu bolnavii poate preveni îmbolnăvirea cu gripă.

Persoanele cu risc crescut în timpul episodului epidemic sunt îndemnate să evite aglomeraţiile: spectacole, transport în comun, competiţii sportive, congrese, conferinţe.

Profilaxia specifică prin vaccinare a contingentelor prioritare cu risc sporit de îmbolnăvire prin gripă și dezvoltare a complicațiilor post-gripale, de asemenea este indicată în perioada sezonului rece.