Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ce spune Andrian Candu despre "limba română în Constituție"

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a fost întrebat dacă în următorii patru ani va fi sau nu redactată Constituția astfel ca aceasta să prevadă că limba de stat în Republica Moldova este limba română și nu cea moldovenească.
Sputnik

CHIȘINĂU, 27 dec - Sputnik. Această întrebare i-a fost adresată lui Andrian Candu în cadrul unei conferințe de presă la care acesta făcut bilanțul activității Parlamentului de legislatura a XX-a în perioada anilor 2015 – 2018.

Întrebat dacă "Vom avea limba română în următorii patru ani în Constituție?", el a spus că aceasta deja este în Constituție.

"Limba română deja este și își are rolul său atât în sistemul de drept, cât și în sistemul educațional și, în general, în Republica Moldova. Tinerele generații, copii mei, copii voștri, copii de clasa întâi, cei de grădiniță și până la absolvire, toți înțeleg și știu că este vorba despre limba română", a spus președintele Parlamentului.

Dar, a precizat acesta, în același timp, o categorie importantă din cetățenii moldoveni consideră limba se numește moldovenească, nu română.

Limba de stat în Moldova nu va mai fi redenumită în limba română

"Da, este adevărat: în Republica Moldova mai există un important număr al populației care consideră că limba se numește limba moldovenească. Opinia lor nu trebuie ignorată. Dar în același timp, deja este decizia Curții Constituționale care legiferează rolul limbii române în sistemul de drept", a spus Candu.

Vom aminti că articolul 13 al Constituției, adoptată în 1994, stipulează că în Republica Moldova limba de stat este „limba moldovenească în baza grafiei latine”. În același timp, în textul declarației de Independență a Republicii Moldova, 27 august 1991, limba de stat este limba română.

În această chestiune a fost sesizată Curtea Constituțională, care a conchis că, în cazul existenței unor divergențe între textul Declarației de Independentă şi textul Constituției, textul constituțional primar al Declarației de Independentă prevalează:

"Pornind de la argumentele invocate mai sus, Curtea Constituțională a hotărât că, în sensul Preambulului Constituției, Declarația de Independentă a Republicii Moldova face corp comun cu Constituția, fiind textul constituțional primar şi imuabil al blocului de constituționalitate. De asemenea, Curtea a statuat că, în cazul existenţei unor divergenţe între textul Declaraţiei de Independenţă şi textul Constituţiei, textul constituţional primar al Declaraţiei de Independenţă prevalează".

Această hotărâre a Curii este definitivă și nu poate fi supusă nici unei căi de atac.