Acum câțiva ani, centrele de dezvoltare timpurie a copiilor din Capitală puteau fi numărate pe degete. Însă în ultimii ani, numărul acestora a crescut. Centrele dezvoltă capacități creative, artistice de comunicare și socializare. Aici copii își fac noi prieteni, devin colegiali și receptivi la problemele altora. Copiii își dezvoltă gândirea logică, imaginația, memoria și multe alte abilități.
Șefa interimară a Direcției Municipale pentru Protecția Drepturilor Copilului, Lucia Caciuc-Roșioru, spune că și-ar dori ca aceste centre comunitare să devină mai prietenoase și mai atractive copiilor. Ea speră că în timpul apropiat centrele vor arăta altfel din punct de vedere al infrastructurii și vor fi create condiții mai atractive pentru copii.
"Din păcate majoritatea acestor centre sunt la subsol sau demisol și necesită reparații. Directorii acestor centre comunitare încearcă să atragă agenți economici, sponsori, organizații neguvernamentale, dar se cere și mâna statului", a declarat Lucia Caciuc-Roșioru.
În total în Chișinău există 42 de centre, dintre care 29 funcționează. Opt sunt închise pentru reparații capitale, iar în cinci se desfășoară reparații curente. În centrele comunitare pentru copii și tineri sunt organizate 124 de cercuri și secții sportive. Este vorba despre cercuri cu profil turistic, tehnic, artizanat și artistic. De asemenea, sunt și cercuri de voluntariat, unde foștii beneficiari și nu numai, prestează servicii gratuit.
Mai multe informați aflați din interviul audio atașat.
Autor: Cristina Baș