Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Statisticile arată că economia țării este pe marginea prăpastiei: Când ne prăbușim?

Raportul Biroului Național de Statistică privind comerțul exterior al Republicii Moldova de la începutul anului și până în luna octombrie creionează un tablou nu doar sumbru, îngrijorător, ci de-a dreptul dezolant, catastrofal chiar.
Sputnik

Probabil, ca să nu demoralizeze electoratul înainte de alegeri, în raportul "Activitatea de comerț exterior a Republicii Moldova în ianuarie-octombrie 2018", statisticienii noștri de stat ne prezintă mai întâi și pe larg realizările economiei la capitolul exporturi, ca să vadă toți că exportăm mai mult decât în anul trecut, în special, în Uniunea Europeană și, poate, să creadă, că, dacă acum trăim prost, totuși, ne așteaptă un viitor luminos și îmbelșugat.

Și doar după ce ne fericesc cu exporturile în creștere, statisticienii ne dau și informațiile despre importuri, care sunt deprimante, deoarece importurile depășesc cu mult exporturile. Și doar în final ne prezintă deficitul balanței de plăți, care este unul catastrofal.

La doi ani de la semnarea Acordului de Liber Schimb: Moldova - singurul perdant

Exporturile, mereu în creștere și care ne fac atât de optimiști

Ca să nu ziceți că sunt un panicard sau că vreau să fac panică în coteț fără motiv, am să vă prezint informațiile date de Biroul Național de Statistică (BNS) în respectivul raport.

Biroul Național de Statistică ne informează că "exporturile de mărfuri realizate în luna octombrie 2018 s-au cifrat la 259 de milioane dolari SUA, cu 24,9% mai mult față de luna precedentă și cu 3,5% mai puțin, comparativ cu luna octombrie 2017".

Chiar dacă în luna octombrie exporturile au fost în scădere cu 3,5 la sută, la prima vedere, per ansamblu, situația pare a fi una bună, deoarece, constată statisticienii, în ianuarie-octombrie 2018 exporturile de mărfuri au totalizat 2219 milioane de  dolari SUA (adică 2 miliarde 219 milioane de dolari), volum superior celui realizat în perioada corespunzătoare din anul 2017 cu 15,6%. Dec, în perioada ianuarie-octombrie 2018, exporturile au crescut cu 15,6% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Reversul medaliei: importurile, mult peste nivelul exporturilor

Până aici totul este frumos și acest "totul" parcă ne garantează un viitor luminos și european. Doar că iată urmează capitolul despre importuri, ce arată clar care este situația economică reală din Moldova.

"Importurile de mărfuri realizate în luna octombrie 2018 au însumat 540,5 milioane de dolari SUA, cu 14,1% mai mult, față de luna anterioară și cu 16,0% mai mult comparativ cu luna octombrie 2017", ne spun statisticienii.

Creșterea importurilor este și mai impunătoare (deși nici 16 la sută nu este puțin) dacă este să privim întreg tabloul, adică de la începutul anului până în octombrie.

Îngroparea economiei moldovenești: Ministerul Economiei bate ultimul cui

"În ianuarie-octombrie 2018 importurile de mărfuri au constituit 4722 de milioane de dolari SUA (4 miliarde 722 de milioane de dolari), volum superior celui înregistrat în perioada corespunzătoare din anul 2017 cu 20,9%", menționează BNS.

În felul acesta, obținem un deficit al balanței comerciale amețitor.

"Deficitul balanței comerciale în luna octombrie 2018 a fost de 281,5 milioane de  dolari SUA, cu 14,9 milioane de dolari SUA (+5,6%) mai mare, față de cel înregistrat în luna septembrie 2018 și cu 83,8 milioane de dolari SUA (+42,4%) - comparativ cu luna octombrie 2017", scrie negru pe alb în raportul BNS.

Deci, deficitul balanței comerciale în luna octombrie 2018 este aproape în jumătate mai mare (+42,4 la sută) decât cel înregistrat în luna octombrie 2017.

Cum s-a ajuns aici? Explicația vine chiar de la angajații BNS: "Decalajul considerabil în evoluția exporturilor și importurilor Republicii Moldova a determinat acumularea în ianuarie-octombrie 2018 a unui deficit al balanței comerciale în valoare de 2503 milioane de dolari SUA (2 miliarde 503 milioane de dolari), cu 518,1 milioane de dolari SUA (+26,1%) mai mare, comparativ cu cel înregistrat în perioada corespunzătoare din anul 2017".

Exporturi care sunt, de fapt, reexporturi

Acum am să îndrăznesc să spun că situația e chiar mai jalnică decât pare la prima vedere. De ce? Pentru că decalajul dintre importuri și exporturi este mult mai mare, dat fiind că statistica noastră, autoritățile bagă la capitolul exporturi și reexporturile, care constituie 32,4 la sută din totalul exporturilor. Respectiv, pentru o corectă privire a lucrurilor trebuie să diminuăm exporturile cu o treime!

O întrebare în loc de concluzii

Și pentru unul care nu este economist e clar că situația economică în Republica Moldova este una gravă, mai ales că ne aflăm în ajunul unei campanii electorale în care autoritățile vor fi preocupate mai mult de alegeri decât de procesele economice. Și mai ales după ce autoritățile au făcut atâtea majorări ale plăților sociale, care, adevărat, sunt atât de necesare, dar care mai trebuie și acoperite. Cum vor fi ele acoperite în condițiile lipsei unei economii sustenabile, în condițiile în care importăm și consumăm mai mult decât producem și exportăm? Cine poate să ne răspundă la această întrebare, măcar acum în ceasul al XII-lea, acum în pragul alegerilor parlamentare?