Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Starea de război în Ucraina: Ce presupune starea și cum îi va afecta pe cetățenii străini

Instituirea stării de război prevede limitarea mai multor drepturi civile, printre care și interzicerea desfășurării alegerilor și a oricăror acțiuni de protest.
Sputnik

CHIȘINĂU, 1 dec – Sputnik. Starea de război reprezintă un regim juridic special, care presupune oferirea unor atribuții speciale organelor puterii de stat, necesare pentru prevenirea unor amenințări. Limitarea temporară a drepturilor și libertăților cetățenilor, precum și limitarea temporară a drepturilor persoanelor juridice.

În perioada stării de război, conform legislației ucrainene, ar putea fi aplicate următoarele măsuri:

  • Utilizarea capacităților și resurselor umane ale întreprinderilor, instituirea și organizarea tuturor formelor de proprietate pentru necesitățile de apărare, modificarea regimului activităților lor, efectuarea altor modificări ale activității de producție, precum și ale condițiilor de muncă conform legislației muncii.
  • Introducerea stării de asediu.
  • Stabilirea unui regim special de intrare și ieșire în/din țară, limitarea libertății de circulație a cetățenilor, străinilor și persoanelor fără de cetățenie, precum și circulației mijloacelor de transport.
  • Verificarea documentelor cetățenilor, iar în caz de necesitate, percheziționarea corporală, a mijloacelor de transport, bagajului și mărfurilor, încăperilor de serviciu și a locuințelor cetățenilor, în limitele Constituției Ucrainei.
  • Interzicerea desfășurării manifestațiilor pașnice, acțiunilor de protest, marșurilor și altor evenimente publice.
  • Poate fi limitat dreptul la libera circulație.

De asemenea, poate fi limitat dreptul la proprietate prin înstrăinarea bunurilor persoanelor fizice și juridice pentru necesitățile de apărare.

Stare de război în Ucraina: Cum moldovenii vor trece hotarul

Totuși, conform legislației, această înstrăinare trebuie să fie urmată de o compensare, precum și returnarea bunurilor în cazul în care acestea vor fi păstrate pe toată durata stării de război.

Parțial sunt limitate drepturile la muncă din cauza introducerii regimului de muncă obligatorie. Totodată, legea prevede protecția socială, dreptul la odihnă și un salariu minim. În perioada stării de război nu pot fi limitate drepturile fundamentale ale omului, precum dreptul la viață, respectarea demnității umane, libertatea și securitatea persoanei, principiul egalității în fața legii, dreptul la locuință.

Atribuțiile care nu pot fi suspendate în perioada stării de război: în condițiile stării de război este interzisă desfășurarea alegerilor, referendumurilor, grevele și modificările Constituției. Nerespectarea regimului juridic al stării de război este urmată de răspundere conform legislației.