Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Declarație: Eventual război în viitor - Roboți ucigași și inteligenţa artificială autonomă

Până acum, folosirea armelor letale în lupta împotriva unui inamic a fost întotdeauna decisă de un om. Situaţia urmează să se schimbe.
Sputnik

CHIȘINĂU, 20 nov – Sputnik. Având în vedere că progresele în domeniul inteligenței artificiale (AI) - inclusiv robotica de ultimă oră și tehnologia de recunoaștere a imaginii pe bază de siliciu – au făcut ca ideea fantastică de „roboți ucigași” să fie promovată pe scena mondială, mașinile de război moderne autonome ar putea distruge luptătorii pe câmpul de luptă, în războaiele viitoare.

Statele Unite ale Americii: Există riscul de a pierde un eventual război cu Federația Rusă

Printre alte ţări, China și SUA lucrează pentru a face progrese în domeniul inteligenței artificiale, al recunoașterii imaginii de către maşină și al roboticii semi-autonome, care să fie utilizată în combinație cu senzori și computere pentru țintire, potrivit unui raport al New York Post publicat joi şi citat de Sputnik Internaţional

Marea Britanie și Israelul utilizează în prezent rachete și drone cu caracteristici autonome; astfel de arme pot ataca fără comenzi umane radarele, vehicule sau nave ale inamicului.

Robert Work, cercetător senior la Centrul pentru o Nouă Securitate Americană din Washington, a declarat recent pentru New York Post că o maşină-robot ucigaşă poate fi definită ca o armă autonomă letală care decide – pe baza programării sale – pe cine şi ce anume trebuie să distrugă.

„Este un tip de arme cu autoghidaj, în cazul cărora arma decide: «Văd că se întâmplă aceasta pe câmpul de luptă și cred că va trebui să elimin acel tanc deoarece cred că este un tanc de comandă»”, explică Robert Work.

Expert: Cum ar începe un război nuclear între Federația Rusă și Statele Unite ale Americii

Potrivit unor specialiști, precum Tony Cerri, armele independente sunt necesare.

„Imaginați-vă că ne luptăm într-un oraș și că avem un dușman care folosește fără discriminare locuitorii ca scut uman. [Duşmanul] este permanent şi te afli pe stradă. Nu poți face față tuturor situațiilor, vei face o greșeală. Un robot care funcționează în milisecunde, analizând date pe care nici nu le puteţi concepe, va şti când este momentul potrivit pentru a folosi acest tip de arme pentru a limita daunele colaterale”, a declarat Tony Cerri pentru New York Post, argumentând că este mai puţin probabil ca mașinile-robot să facă greșeli.

Totuşi, unii consideră că, sub aspect moral, nu este corectă ideea folosirii roboţilor autonomi.

„Ne-am concentrat asupra a două aspecte care vrem să rămână sub controlul adecvat şi necesar al omului”, a declarat pentru New York Post Mary Wareham, coordonatorul global al Campaniei „Stop Killer Robots”.

Declarație: Un război între SUA și China este foarte probabil

„Aceste două aspecte sunt - identificarea și selectarea țintelor și apoi folosirea forței împotriva lor, letale sau de altă natură”, în cazul cărora numai judecata umană – capabilă să discrimineze între inamic și martori pasivi – poate menţine un simț al proporționalității şi poate fi trasă la răspundere, fiind respectate convențiile de război.

În iunie, Google a publicat o comunicat prin care afirmă că nici ea, nici compania-mamă Alphabet Inc. nu vor utiliza inteligența artificială pentru a dezvolta „arme sau alte tehnologii al căror scop principal este de a provoca sau de a facilita direct vătămarea oamenilor”.