Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Tema avortului sigur, discutată la Chișinău: Ce spune Biserica

la Chișinău se desfășoară o conferință regională pe tema avortului sigur și planificarea familiei - iată ce propun autoritățile, dar și ce crede Biserica despre acest subiect sensibil.
Sputnik

CHIȘINĂU, 16 nov - Sputnik. Autoritățile din Moldova intenționează să revizuiască documentul privind standardul național privind avortul în siguranță. Declarația a fost făcut joi de către reprezentantul Ministerului Sănătății, directorul adjunct al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Marina Cumpănă, în cadrul conferinței regionale ”Alinierea ghidurilor și protocoalelor clinice în avort și planificare familială post avort la recomandările OMS, în țările Europei de Est și Asiei Centrale”.

”Mai apoi a fost elaborat standardul național privind avortul în siguranță care era necesar pentru prestatorii de servicii. În 2011 a fost elaborat acel standard național, care acuma, sperăm noi, cu suportul Agenție Naționale pentru Sănătate Publică, după evenimentul de astăzi, activitățile vor fi impulsionate pentru ca să purcedem la revizuirea acestui document”, a declarat Cumpănă.

Totodată, reprezentantul Ministerului Sănătății a subliniat că datorită sprijinului Organizației Mondiale a Sănătății, în țara noastră au fost aduse ”cele mai bune practici” și s-a intervenit în elaborarea documentelor de politici, astfel că, ”la prima etapă, au fost create șase centre calificate în care sunt respectate cerințele ale OMS. Mă refer la centrele de întrerupere a sarcinii, a avortului în siguranță”.

Potrivit organizatorilor, ”scopurile conferinței sunt promovarea drepturilor sexuale și reproductive ale femeilor, analiza ultimelor recomandări OMS referitor la avortul în condiții de siguranță și contracepția post-avort, precum și elaborarea unui plan de acțiuni care se va axa pe dezvoltarea /adaptarea / implementarea ghidurilor și protocoalelor naționale pe tema avortului și planificarea familiei”.

Ce spune Biserica

În același timp, Biserica din Moldova consideră avortul un flagel, un fenomen care este o problemă primordială a țării.

Donald Trump aplică lovitura: ONG-urile pro avort rămân fără finanțare

În cadrul unui interviu acordat pentru Sputnik Moldova, Episcopul Ioan de Soroca a declarat că Biserica atenționează asupra consecințelor grave ale avortului.

”Este un flagel. Biserica de fiecare dată bate toaca pentru ca lumea să audă care sunt, de fapt, consecințele avortului. Criza demografică în țara noastră este una catastrofală. Preoții încearcă pe toate căile să prevină avorturile, prin întâlniri față către față cu persoanele vizate în acest sens. Cu mamele care sunt, bietele, determinate să recurgă la această pruncucidere. Ne bucurăm atunci când izbutim să convingem acea persoană ca să dea naștere pruncului. Pe parcursul anului sunt multe cazuri de acest fel, și ne bucurăm când vedem că aceste mame aduc pe lume acești copii, îi aduc la biserică și-și exprimă recunoștința față de slujitorii bisericii. Însă, cu mare regret, cu mare durere în suflet, constatăm și viceversa. Există o multitudine de cazuri în care avortul are loc, când mama este deprimată și cei care sunt nemijlocit vizați de această problemă vin la biserică și deja caută o modalitate pentru a ieși din acest impas. La acest capitol considerăm că nu doar biserica trebuie să aibă implicare. Și societatea civilă, și, de ce nu, în mod implicit, guvernarea noastră trebuie să înțeleagă gravitatea acestei probleme. Să ne ajute Dumnezeu să avem pârghii de a stârpi acest flagel”, a punctat preasfințitul Ioan Moșneguțu.

Potrivit UNFPA, numărul avorturilor rămâne a fi de circa 1,5-2 ori mai mare decât în țările Europei de Vest. Ultimele date ale Organizației Mondiale a Sănătății (pentru anul 2011) arată că în țara noastră la 10 nașteri revin 4 avorturi.