Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Audieri secrete în Parlament, despre imixtiunea străină în politica internă a țării

Parlamentul audiază la această oră Raportul Comisiei de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor de imixtiune în politica internă a Republicii Moldova a Fundației ”Open Dialog”.
Sputnik

CHIȘINĂU, 16 nov – Sputnik. Parlamentul Republicii Moldova audiază la această oră Raportul Comisiei de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor de imixtiune în politica internă a Republicii Moldova a Fundației ”Open Dialog”. Prima parte a raportului a fost prezentată în ședință deschisă. Cea de-a doua parte a rezultatelor anchetei este prezentată cu ușile închise.  

Punctul pe ”i”: Deputații vor afla dacă Sandu și Năstase sunt finanțați de peste hotare

La 4 octombrie curent, Parlamentul a constituit Comisia de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor de imixtiune a Fundației ”Dialog Deschis” și fondatoarei acesteia, Ludmila Kozlowska, în treburile interne ale Republicii Moldova și a finanțării unor partide politice.

La baza creării acestei comisii au stat informații potrivit cărora ar exista o legătură strânsă dintre această fundație și mai multe formațiuni politice din țară atât din Parlament, cât și din opoziția extra-parlamentară. Este vorba despre Partidul Acțiune și Solidaritate, condus de Maia Sandu, Platforma Demnitate și Adevăr, în fruntea căreia se află Andrei Năstase, dar și Partidul Liberal Democrat din Moldova, care are cinci deputați în actualul Parlament.

În cadrul anchetei, comisia i-a audiat pe reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului de Informații și Securitate, CEC, Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor și membrii Asociații Promo-LEX. De asemenea, informații la răspunsurile deputaților a prezentat în scris și Procuratura Generală.

Deputații din cadrul comisiei i-au invitat la audieri și pe liderul PAS, Maia Sandu, dar și pe președintele PPDA, Andrei Năstase. Ambii au refuzat să vină la aceste audieri, motivându-și decizia prin caracterul închis la ședințelor comisiei.