Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Dacă vă bate la ușă un inspector fiscal, iată ce trebuie să faceți

Ți-a bătut un inspector fiscal la ușă și nu știi cum să te comporți? Serviciul Fiscal de Stat vine cu unele recomandări.
Sputnik

CHIȘINĂU, 15 nov – Sputnik. Serviciul Fiscal de Stat (SFS) a oferit câteva informații utile pentru contribuabili despre felul cum trebuie să se comporte atunci când sunt verificați de un inspector fiscal

SFS atenționează cetățenii că în asemenea cazuri trebuie să fie atenți la următoarele aspecte:

·        Un inspector fiscal este obligat să se legitimeze imediat ce intră în contact de serviciu cu contribuabilul.

Legitimația reprezintă un document oficial ce adevereşte statutul juridic al funcționarului fiscal şi confirmă împuternicirile acestuia în exercitarea atribuțiilor. Ca excepţie este efectuarea cumpărăturii de control, exprimată în crearea artificială de către funcţionarul fiscal a situaţiei de procurare a bunurilor materiale, de efectuare a comenzii de executare a lucrărilor sau de prestare a serviciilor fără scopul de a le achiziţiona (consuma) sau de a le comercializa.

Agenții economici, sub lupa Serviciului Fiscal: Iată ce verifică autoritatea fiscală

·        În conformitate cu Codul Fiscal, controlul fiscal la fața locului poate fi efectuat doar în baza unei decizii scrise a conducerii SFS.

Agentul economic este în drept să ceară actul care confirmă această decizie. Respectiv, în scopul executării prevederilor menţionate, controalele fiscale se vor efectua numai în temeiul Deciziei privind iniţierea controlului.

·        La finalizarea controlului la faţa locului, inspectorul SFS întocmeşte un act de control fiscal în care sunt menționate rezultatele controlului, fiind specificate încălcările depistate.

Acest act este semnat de ambele părți participante la control, iar un exemplar este prezentat agentului economic supus verificării.

·        După constatarea cauzei, bunurile materiale se restituie contribuabilului, iar mijloacele băneşti – funcţionarului împuternicit.

·        În cazul constatării unei fapte contravenționale inspectorul fiscal întocmește procesul-verbal cu privire la contravenție.

În cazul în care contribuabilul supus verificării are dubii cu privire la legalitatea controlului sau identitatea persoanei ce se prezintă a fi funcționar fiscal,  Serviciul Fiscal de Stat recomandă să fie sesizat la numărul de telefon 0 8000 1525, linia fierbinte, tasta 4, Centrul Unic de Apel al Serviciului Fiscal de Stat sau 0 22 82 34 06, Direcția Securitate Internă și Anticorupție a SFS.