Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Din 1 ianuarie, unele pensii din Moldova vor crește cu peste 2 mii de lei

Guvernul a revenit din nou la pensiile moldovenilor. Din 1 ianuarie, pensionarii care mai lucrează vor putea depune cerere de recalculare a pensiilor. Vezi ce condiție trebuie să respecte.
Sputnik

CHIȘINĂU, 9 nov – Sputnik. Cetățenii care au lucrat sau continuă să lucreze după ce au ieșit la pensie, vor primi pensii mai mari. Guvernul a aprobat modificări în Regulamentul privind modalitatea de calculare a pensiilor și de confirmare a stagiului de cotizare pentru stabilirea pensiilor.

Potrivit proiectului, reexaminarea pensiilor va fi efectuată pe etape: la prima etapă, vor fi recalculate pensiile stabilite până la 1 ianuarie 1999. Astfel, de la 1 ianuarie 2019, vor fi recalculate pensiile pentru circa 2500 de persoane, care au lucrat mai mult de 15 ani după pensionare. Pensia acestora va crește în medie de 2,3 ori - de la 2048 de lei la 4770 de lei. De la 1 ianuarie 2020, vor fi revăzute și pensiile celor 5500 de cetățeni, care au muncit mai puțin de 15 ani după ieșirea la pensie. În medie pensia acestora se va dubla, de la 1900 la 3765 lei.

”Persoanele ieșeau la pensie și munceau mai departe, contribuiau la fondul de pensie dar nu aveau dreptul să beneficieze de recalcularea pensiilor. Acum persoanele care muncesc după pensie și au 15 ani de muncă au dreptul să ceară recalcularea pensiilor”, a spus ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Silvia Radu.

”Din calculele pe care mi le-au prezentat colegii, pensiile se pot dubla și nu este nimic extraordinar, este corect din punctul meu de vedere să le oferim oamenilor mai mult dacă au muncit mai mult”, a declarat premierul Pavel Filip.

În ce privește pensiile stabilite în perioada 1 ianuarie 1999 - 1 ianuarie 2019, recalcularea acestora se va face treptat, începând cu anul 2021 și până în 2027. În total, vor fi recalculate pensiile la peste 130 mii de persoane.

Pavel Filip nu a mai putut rezista și a făcut marele anunț

Reexaminarea pensiei va putea fi solicitată nu mai des decât o dată la doi ani, condiția fiind că pensia calculată după reexaminare să fie mai mare decât cea pe care persoana o primește în prezent.

Proiectul de lege privind recalcularea pensiilor pentru limita de vârstă, în funcție de stagiul de cotizare cumulat după realizarea dreptului la pensie, a fost aprobat de Executiv în iunie curent. Realizarea proiectului va contribui la reducerea inechităților din sistemul de asigurări sociale, astfel încât acesta să fie echitabil, sustenabil și transparent.

În anul curent, au fost finalizate toate etapele de valorizare a pensiilor. La 1 aprilie 2018, au fost recalculate pensiile stabilite între anii 2012-2013, iar începând cu 1 octombrie 2018, a fost realizată ultima etapă de valorizare a pensiilor stabilite în perioada 2014 - 31 martie 2017. În total, de majorarea pensiei au beneficiat peste 314 mii de persoane.