Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Câte milioane vor achita moldovenii pentru sănătate în 2019

Cea mai mare parte a acumulărilor la bugetul asigurării obligatorii de asistenţă medicală, le vor constitui primele AOAM în formă de contribuţie procentuală.
Sputnik

CHIȘINĂU, 9 nov – Sputnik. Guvernul a aprobat proiectul Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală (FAOAM) pentru anul 2019, pe care urmează să-l trimită în Parlament pentru examinare și adoptare.  

Documentul prevede pentru anul viitor venituri în valoare de 7 miliarde 326 de milioane de lei şi cheltuieli în sumă de peste 7 miliarde 526 de  milioane de lei, cu un deficit de 200 de milioane de lei. Comparativ cu anul în curs, este prognozată majorarea veniturilor în fonduri cu 10 procente şi a cheltuielilor - cu 13 la sută.

Cei mai mulți bani în bugetul de sănătate vor fi acumulați de la cetățeni

Cea mai mare parte a acumulărilor la bugetul asigurării obligatorii de asistenţă medicală, peste 4 miliarde 360 de milioane de lei, le vor constitui primele AOAM în formă de contribuţie procentuală. Transferurile din bugetul de stat pentru categoriile de persoane asigurate de Guvern vor fi de circa 2 miliarde 719 milioane de lei, iar veniturile din primele în sumă fixă sunt planificate în sumă de 106 milioane 600 de mii de lei.

În spitalele din Moldova mai bine să mergi sănătos și cu buzunarele pline cu bani

Conform proiectului, în 2019, prima de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în sumă fixă este păstrată la nivelul anilor 2014-2018 şi va constitui 4 056 de lei. De asemenea, vor fi menţinute reducerile de 50 la sută pentru majoritatea categoriilor de plătitori, 60 la sută pentru persoanele fizice care desfăşoară activitate independentă de comerţ fără a constitui o formă organizatorico-juridică şi 75 la sută pentru proprietarii de terenuri cu destinaţie agricolă la achitarea primei în sumă fixă până la 1 aprilie 2019.

Prima de asigurare în formă procentuală din salariu şi din alte recompense va rămâne la fel de 9 procente, care vor fi achitate de către angajatori şi angajaţi în cote egale a câte 4,5 la sută.

Transferurile de la bugetul de stat pentru realizarea programelor naţionale de asigurare a bolnavilor cu diabet zaharat cu preparate antidiabetice sunt prevăzute în sumă de peste 72 de milioane de lei. Totodată, transferurile de la bugetul de stat în FAOAM pentru realizarea proiectului „Modernizarea sectorului sănătăţii” vor constitui circa 39 de milioane 786 de mii de lei.

Unde vor fi cheltuite milioane din fondurile AOAM

Aproape 97 de procente din totalul cheltuielilor fondurilor AOAM, peste 7 miliarde 333 de milioane de lei, vor fi utilizate din fondul de bază pentru procurarea serviciilor medicale. Astfel, se prevede majorarea cu aproape 143 de milioane 764 de mii de lei faţă de anul curent a cheltuielilor pentru asistenţa medicală primară. Majorarea respectivă va asigura acoperirea inclusiv a stimulentelor pentru prestatorii de asistenţă medicală primară care vor exercita independent profesiunea de medic de familie.

Cu 23,8 procente se vor majora şi cheltuielile pentru asistenţa medicală specializată de ambulatoriu, cu 14,8 la sută - cele pentru asistenţa medicală spitalicească şi cu 14,6 procente pentru îngrijirile medicale la domiciliu.

Cât va costa în 2019 polița de asigurare medicală în Moldova

În acelaşi timp, cu câte circa 10 la sută va creşte volumul mijloacelor financiare destinate asistenţei medicale urgente prespitaliceşti, precum şi serviciilor de înaltă performanţă.

Ce servicii medicale vor fi achitate din poliță

Majorarea veniturilor fondurilor AOAM va permite creşterea volumului de servicii medicale acordate persoanelor asigurate. În anul viitor, din acest buget urmează a fi acoperit un număr mai mare de cazuri tratate în cadrul programelor speciale, cum ar fi operaţii de cataractă, protezări de şolduri şi genunchi, operaţii pe cord, efectuate la nivelul asistenţei medicale spitaliceşti. De asemenea, în cadrul asistenţei medicale specializate de ambulatoriu urmează a fi finanţate mai multe dispozitive medicale de monitorizare a glicemiei la copii, medicamente şi consumabile achitate suplimentar, servicii de reabilitare oftalmologică a persoanelor cu vedere slabă etc.

Pentru anul viitor, 70 de milioane de lei au fost planificate în fondul de dezvoltare şi modernizare a prestatorilor publici de servicii medicale.

În fondul de profilaxie sunt prevăzute 27 de milioane de lei, iar în cel de rezervă – 13 milioane.