Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Alegerile parlamentare din 24 februarie se vor desfășura conform unor noi reguli

Parlamentul Republicii Moldova a votat astăzi un proiect de lege care schimbă modul de desfășurare a agitației electorale în ajunul și în ziua alegerilor.
Sputnik

CHIȘINĂU, 8 nov – Sputnik. Deputații de la Chișinău au votat astăzi, în prima lectură, un proiect de lege care se referă la agitația electorală în ajunul și în ziua alegerilor sau a referendumului. Discuțiile pe marginea acestui document au fost aprinse. Deputații din opoziție, în special cei din fracțiunile PL, PLDM și PCRM, s-au opus acestui proiect pe care l-au declarat inutil. Pentru proiect au votat deputații din majoritatea parlamentară.

Alegeri parlamentare în Moldova: Luptă până în ultima clipă

Proiectul vizează agitația electorală în incinta secției de votare și pe teritoriul acesteia și a fost elaborat în urma unui raport al Comisiei juridice, numiri şi imunităţi care a fost împuternicită, printr-o hotărâre a Parlamentului, să efectueze o analiză amplă a cadrului legal care a stat la baza invalidării alegerilor locale noi în municipiul Chişinău.

Președintele Comisiei juridice, numiri și imunități, Raisa Apolschi, care este și unul dintre coautorii proiectului, a trebuit să țină piept la toate întrebările și replicile deputaților din opoziție.   

Deputatul PL, Lilian Carp, a anunțat că fracțiunea PL nu susține acest proiect de lege, pe care l-a calificat drept o farsă. În opinia liberalilor, anularea ”zilei tăcerii” va permite coruperea alegătorilor.

”Voi crede în sinceritate atunci când vom putea reglementa campania electorală și pe rețelele de socializare”, a declarat Carp.

Același lucru l-au susținut și comuniștii din Parlament, care au declarat că proiectul este inutil.

Deputatul liberal-democrat, Iurie Țap, a declarat că mai întâi trebuie soluționarea problema funcționării sistemului judecătoresc în Moldova și doar după votat un asemenea proiect.

”Este o poziție comodă de a da vina pe cineva. Puteți veni cu un proiect de lege care în opinia dumneavoastră să rezolve lacunele electorale”, a declarat Raisa Apolschi.

Potrivit deputatului, documentul a fost susținut unanim de membrii Comisiei juridice, numiri și imunități pentru a fi propus Parlamentului spre examinare și adoptare.

Discuții aprinse în Parlament. Astăzi aleșii poporului discută despre alegeri>>>

Proiectul a fost elaborat în urma unei ample analize, cu antrenarea autorităţilor responsabile, experţilor şi societăţii civile. Comisia a recomandat eliminarea restricţiilor ce ţin de interzicerea agitaţiei electorale în ziua premergătoare datei alegerilor şi în ziua alegerilor, cu excepţia incintelor secţiilor de votare şi în perimetrul din imediata apropiere, la o distanță de 100 de metri de secțiile de votare. De asemenea, a fost anulată ”ziua tăcerii”. Au fost operate și modificări la Codul Contravenţional.

”Cu adoptarea acestui proiect de lege va fi eliminată o importantă sursă de posibile litigii contencioase electorale, iar libertatea de opinie şi exprimare va fi consolidată”, a menționat Apolschi.

Legislația electorală în vigoare deja conține norme care permit amplasarea afişelor de agitaţie electorală, panourilor publicitare şi altor materiale de agitaţie, inclusiv în ziua alegerilor dacă au fost plasate anterior.

”În prezent, în aplicarea legii se atestă dificultăţi la nivel practic de a verifica, constata şi sancţiona acţiunile de agitaţie electorală în ziua alegerilor, mai ales în spaţiul on-line şi internet. Totodată, se constată existenţa de interpretări eronate şi limite greu sesizabile dintre îndemnul la vot şi agitaţia electorală”, a declarat Apolschi.

Agitația electorală la alegerile din 24 februarie ar putea avea loc după noi reguli

Legea votată astăzi, în două lecturi, prevede amenzi pentru continuarea, în ziua votării, a agitației electorale în incinta secției de votare sau în raza a 100 metri de localul votării. Amenda aplicată persoanelor fizice va constitui de la 300 la 600 de lei, iar cea pentru  persoanele cu funcţie de răspundere sau candidat electoral va fi de la 1200 la 1500 de lei.

Legea votată astăzi de deputați va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.

Pe data de 24 februarie 2019, în Moldova vor fi organizate alegerile parlamentare ordinare. Din 2019, scrutinul parlamentar va fi organizat în baza unui sistem mixt - proporţional şi majoritar – într-o circumscripție națională și în circumscripții uninominale. În circumscripția națională se aleg 50 de deputați în baza votului reprezentării proporționale. În circumscripțiile uninominale se aleg 51 de deputați în baza votului majoritar, câte unul de la fiecare circumscripție.