Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Lupta cu corupția bate pasul pe loc: Un nou termen pentru autoritățile din Moldova

Un nou termen pentru lupta cu corupția. Iată cât timp vor mai avea autoritățile din Moldova pentru a pune capăt acestui flagel social.
Sputnik

CHIȘINĂU, 7 nov - Sputnik, Cezar Salagor. Guvernul de la Chișinău intenționează să aprobe proiectul de lege pentru ratificarea Addendumului nr. 3 la Acordul de finanțare dintre Guvernul Republicii Moldova şi Uniunea Europeană. Scopul acestui document constă, de fapt, în extinderea perioadei de implementare a Acordului de la 87 la 102 luni, iar durata operațională a acestuia - de la 63 la 78 de luni.

Potrivit notei informative, termenul urmează a fi extins din cauza ”întârzierii în implementarea Proiectului ”Controlul corupției prin aplicarea legii și prevenire” (CLEP) din cadrul competenței II a Acordului și necesită prelungirea termenului de implementare a acestuia cu 15 luni”.

Economie cu ușile larg deschise: Moldova și Turcia, doi ani de liber schimb

Astfel, urmează a fi modificat articolul 5 al Acordului - Perioada de execuție a Acordului de finanțare dintre Guvernul Republicii Moldova și Uniunea Europeană privind Programul-cadru de suport al acordurilor curente și viitoare dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova (PNA 2012), semnat la Bruxelles la 14 iunie 2013.

Ulterior, Addendumul nr.3 urmează să fie ratificat de Legislativ, reieșind din faptul că Acordul financiar de bază, precum și cele 2 addendumuri precedente au fost supuse ratificării.

”Acordul va intra în vigoare la data în care Comisia Europeană va primi notificarea din partea Beneficiarului ce confirmă îndeplinirea procedurilor interne necesare pentru intrarea în vigoare a tratatului, iar Comisia va anunța Beneficiarului data primirii acestei notificări”, este explicat în nota informativă.

Descrierea tratatului

Acest acord este un tratat interguvernamental, încheiat între Guvernul republicii Moldova și Comisia Europeană. Acordul, cu addendum-urile nr. 1 și nr. 2, 

Ce s-a schimbat de la aplicarea Acordului de Liber Schimb RM-UE
prevede acordarea asistentei tehnice în valoare de 32,54 milioane de euro de către Uniunea Europeană, în scopul susținerii Republicii Moldova în pregătirea, negocierea, încheierea și implementarea noilor relații contractuale cu UE (Acordul de Asociere, inclusiv Zona de Comerț Liber Cuprinzător și aprofundat Republica Moldova - Uniunea Europeană (ZLSAC), din care:

- Componenta I, II, III - 22 de milioane de euro destinate pentru reforma administrației publice, consolidarea supremației legii și respectului pentru drepturile omului și pregătirea Republica Moldova pentru ZLSAC;
- Componenta IV - 8,54 milioane de euro pentru suport în implementarea planului de acțiuni Politica Europeană pentru Vecinătate UE-RM;
- Componenta V - 4,8 milioane de euro pentru intensificarea participării Republicii Moldova în programele și agențiile UE.