Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Alegeri parlamentare în Moldova: Luptă până în ultima clipă

Deputații din Comisia juridică, numiri și imunități au avizat în această dimineață un proiect de lege care schimbă din rădăcini lupta pentru fotoliul de parlamentar.
Sputnik

CHIȘINĂU, 7 nov – Sputnik. Comisia parlamentară juridică, numiri și imunități a avizat astăzi pentru votarea în primă lectură proiectul cu privire la modificarea Codului Electoral și Codului Contravențional, prin care se propun un șir de schimbări privind agitația electorală în ultimele zile ale campaniei electorale.

Autorii proiectului sunt deputații democrați Raisa Apolschi, Sergiu Sârbu și Igor Vremea. Apolschi a declarat la ședința comisiei că prin acest proiect se exclude ziua tăcerii și se permite agitația electorală în ziua alegerilor, dar la o distanță de cel puțin 100 de metri de la secțiile de votare.

Agitația electorală la alegerile din 24 februarie ar putea avea loc după noi reguli

Continuarea, în ziua votării, a agitației electorale sau agitației pentru susținerea referendumului în incinta secției de votare sau în raza a 100 metri de localul votării se va sancţiona. Amenda aplicată persoanelor fizice va constitui de la 300 la 600 de lei, iar cea pentru  persoanele cu funcţie de răspundere sau candidat electoral va fi de la 1200 la 1500 de lei.

Apolschi a precizat că propunerile de anulare a restricțiilor legate de agitația electorală în ziua premergătoare alegerilor și în ziua alegerilor se includ în Raportul cu privire la analiza, expertiza și evaluarea legislaţiei electorale care a stat la baza invalidării alegerilor locale noi în municipiul Chişinău.

Potrivit raportului, ”ziua tăcerii” nu este reglementată unitar în practica internațională și eliminarea acesteia nu va aduce atingere principiilor consfințite în materie electorală. Această poziție a fost susținută și de Asociația Promo-LEX.

Totodată, raportul recomandă reglementarea serviciilor de publicitate electorală, a dezbaterilor electorale pe internet și rețelele de socializare, precum și a unor prevederi clare pentru combaterea propagandei pe internet, în special prevenirea și combaterea fluxului de știri false.

Luna octombrie va fi decisivă: deputații vor spune clar ce schimbă la Codul Electoral>>>

Comisia juridică, numiri şi imunităţi a fost împuternicită, printr-o hotărâre a Parlamentului, să efectueze o analiză amplă a cadrului legal care a stat la baza invalidării alegerilor locale noi în municipiul Chişinău.

Instanţele de judecată au invalidat alegerile noi pentru funcţia de primar general al municipiului Chişinău, care s-au desfășurat la începutul acestei veri. În baza respectivelor hotărâri, Comisia Electorală Centrală a declarat nul acest scrutin.

Candu: Legea este un organism viu și trebuie adaptată la noile reguli electorale

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat că actualul Cod Electoral a fost elaborat în anul 1996, iar de atunci s-au scurs peste 20 de ani.

”Ceea ce era actual atunci, astăzi nu mai este actual. Avem inovații și tehnologii care acum 20 de ani nu erau. Legea este un organism viu și trebuie adaptată la noile reguli electorale”, a declarat Candu.

Pe data de 24 februarie 2019, în Moldova vor fi organizate alegerile parlamentare ordinare. Din 2019, scrutinul parlamentar va fi organizat în baza unui sistem mixt (proporţional şi majoritar) într-o circumscripție națională și în circumscripții uninominale. În circumscripția națională se aleg 50 de deputați în baza votului reprezentării proporționale. În circumscripțiile uninominale se aleg 51 de deputați în baza votului majoritar, câte unul de la fiecare circumscripție.