CHIȘINĂU, 5 nov – Sputnik. Problemele din domeniul economiei, energetic, umanitar, dar și problema transnistreană au fost principalele subiecte discutate în cadrul întrevederii șefului statului nostru, Igor Dodon, cu președintele Federației Ruse, Vladimir Putin. Șeful statului a participat astăzi la o conferință de presă, în care a vorbit despre discuțiile pe care le-a avut cu Vladimir Putin.
Cei doi oficiali s-au axat pe cele mai importante probleme cu care se confruntă țara noastră. Unul dintre ele fiind exportul mărfurilor moldovenești pe piața rusă. Șefii celor două state au trecut în revistă dinamica pozitivă pe care a înregistrat-o țara noastră în ultimii ani în ceea ce privește exporturile de mărfuri din țara noastră.
”Taxele vamale la produsele moldovenești fac produsele noastre mai puțin competitive. Pentru mere noi avem o taxă de 6 euro cenți la un kilogram. În funcție de această taxă, cheltuielile suplimentare pentru fiecare kilogram de măr exportat de producătorii noștri în Federația Rusă este de la 1,50 lei până la 2 lei ”, a precizat Igor Dodon.
În cadrul discuțiilor, cei doi șefi de stat au convenit ca taxele de export pentru cinci categorii de produse să fie anulate de la începutul anului viitor. Este vorba de legume, (mere, pere), (caise, cireșe, vișine), legume conservate, (struguri, vinuri). De aceste scutiri vor beneficia peste 100 de agenți economici din țară.
”Iată de ce pentru aceste produse care sunt cele mai solicitate pe piața rusă pe care noi le producem și în sectoarele în care activează sute de mii de moldoveni, la rugămintea mea, președintele Federației Ruse a acceptat ca pentru aceste cinci categorii de produse, începând cu 5 ianuarie 2019, vor fi anulate taxele vamale la import. Este o decizie foarte importantă pentru producătorii noștri. După anularea acestor taxe, evident că vor crește exporturile”, a mai precizat președintele.
Ce a discutat Dodon cu noul ambasador al SUA în Moldova>>>
La fel, președintele țării noastre a precizat că în timpul apropiat ar putea să fie extinsă lista producătorilor moldoveni care vor putea exporta în Federația Rusă. Potrivit președintelui, în ultimii ani avem o dinamică pozitivă a schimburilor comerciale cu Federația Rusă. În perioada 2016 - 2018 exporturile produselor moldovenești pe piața rusă au crescut cu 40 la sută.