Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Câțiva deputați de la Chișinău au ajuns la pușcărie. Cum s-a întâmplat totul

Patru deputați din Republica Moldova au ajuns în penitenciar. Cine sunt aceștia și ce motiv i-a determinat să pășească pragul închisorii.
Sputnik

CHIȘINĂU, 1 nov – Sputnik. Patru deputați din Comisia parlamentară pentru drepturile omului și relații interetnice, Vladimir Țurcanu, Grigore Novac, Inna Șupac și Ion Apostol, au efectuat vizite inopinate la trei penitenciare din țară. Parlamentarii au fost însoțiți de către reprezentantul Oficiului Avocatului Poporului. Vizitele au fost efectuate la instituțiile penitenciare nr. 4 și nr. 15 din or. Cricova și nr. 10 din satul Goian, comuna Ciorescu, în contextul exercitării funcției de control parlamentar privind aplicarea Legii cu privire la Avocatul Poporului, în mod particular implementarea capitolului V din lege “Mecanismul național de prevenire a torturii”.

Deputații din Moldova au stabilit cât costă viața unui om

Republica Moldova a realizat în ultimii ani reforme importante în domeniul garantării dreptului de a nu fi supus torturii, fiind motivată de comunitatea internațională, ca urmare a problemelor sistemice legate de respectarea articolului 3 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) constatate în peste 802 hotărâri pronunțate versus Republica Moldova și a recomandărilor primite în cadrul Evaluării Periodice Universale.

Monitorizarea Mecanismului național de prevenire a torturii a stat la baza vizitelor deputaților în cele trei penitenciare, deoarece scopul primordial a fost de a supraveghea asigurarea protecţiei persoanelor aflate în locurile de detenție împotriva torturii şi altor pedepse ori tratamente cu cruzime, inumane sau degradante.

Alertă la o închisoare din țară. Un gardian a fost nevoit să împuște din arma din dotare>>>

Deputații au discutat cu condamnații despre accesul la justiție, asistența medicală de calitate, protecția socială și alimentarea condamnaților, condițiile de detenție, asigurarea dreptului la instruire a deținuților, alte chestiuni.

Astfel, membrii Comisiei pentru drepturile omului și relații interetnice s-au autosesizat asupra unor probleme expuse de condamnați, la soluționarea cărora vor ține cont prin perfectarea cadrului legal național.