Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Banca Națională a Moldovei a adoptat o hotărâre importantă: Află detalii

La baza deciziei a stat analiza recentă a situației macroeconomice și asumările aferente noii runde de prognoză a inflației pe termen mediu.
Sputnik

CHIȘINĂU, 1 nov – Sputnik. Băncii Naționale a Moldovei a adoptat decizia de politică monetară.

Menținerea ratei de bază la nivelul actual este condiționată de evoluția inflației pe termen scurt, precum și de presiunile dezinflaționiste care vor persista până la finele anului curent.

Ce hotărâre a adoptat Banca Națională a Moldovei

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei, în cadrul ședinței din 31 octombrie 2018, a adoptat prin vot unanim următoarea hotărâre:

Banca Națională a Moldovei scoate în vânzare lei moldovenești

1. Se menține rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt la nivelul actual de 6.5 la sută anual.

2. Se mențin ratele de dobândă:
     - la creditele overnight la nivelul actual de 9.5 la sută anual;
     - la depozitele overnight la nivelul actual de 3.5 la sută anual.

3. Se menține norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă la nivelul actual de 42.5% din baza de calcul.

4. Se menține norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în valută liber convertibilă la nivelul actual de 14.0% din baza de calcul.

Rata și evoluția inflației în Republica Moldova

Rata anuală a inflației în luna septembrie 2018 a evoluat în linie cu așteptările, înregistrând 2.4 la sută și s-a plasat sub intervalul de variație al țintei.

Evoluția respectivă s-a datorat cererii agregate modeste, ajustării tarifului la energia electrică și aprecierii monedei naționale față de euro.

BNM a salvat economiile a mii de moldoveni. Vezi ce a făcut banca centrală

Conform prognozei curente, rata anuală a inflației se va diminua în continuare până la nivelul de 1.9 la sută la finele anului curent.

Evoluția inflației pe parcursul anului viitor va fi ascendentă, după care traiectoria se va inversa și inflația va coborî spre finele orizontului de prognoză.

Evaluând balanța riscurilor aferentă prognozei actuale a inflației, de menționat probabilitatea materializării riscurilor survenite atât din mediul intern, cât și din cel extern.

Riscurile externe sunt asociate prețurilor internaționale la petrol și temperării activității economice mondiale.

Riscurile interne se referă la domeniul fiscal. Acestora pot fi atribuite reforma anticipată a salarizării în sectorul bugetar, extinderea acordării tichetelor de masă, dar și recenta reformă fiscală, cu efecte  ce urmează încă a se propaga.