Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Georgienii își aleg astăzi pentru ultima dată președintele țării prin vot universal

Din anul 2024, preşedintele Georgiei va fi de altfel ales de un colegiu electoral format din 300 de membri, potrivit noii Constituții care va intra în vigoare odată cu învestirea președintelui ales pe data de 28 octombrie.
Sputnik

CHIȘINĂU, 28 oct - Sputnik. Peste 3,5 milioane de georgieni sunt așteptați duminică, 28 octombrie, pentru a-și alege prezidentele țării.  Acesta este ultimul scrutin prezidențial în Georgia, în care șeful statului este ales prin vot universal. 

Tarifele de roaming ar putea fi eliminate între Moldova, Ucraina, Georgia și Azerbaidjan

Din anul 2024, preşedintele Georgiei va fi de altfel ales de un colegiu electoral format din 300 de membri, potrivit noii Constituții care va intra în vigoare odată cu învestirea președintelui ales pe data de 28 octombrie.Astfel, din republică prezidențială Georgia va deveni republică parlamentară. 

În țară au fost deschise peste 3,5 mii de secții de votare, alte aproape 50 - peste hotarele Georgiei. 

Marii favoriţi ai acestui scrutin sunt o fostă ambasadoare a Franţei în Georgia şi ex-ministru de externe, Salome Zurabişvili, susţinută de partidul de guvernământ “Visul georgian”, şi liderul opoziţiei, Grigol Vaşadze, care a fost şi el şef al diplomaţiei în echipa fostului președinte fugar, Mihail Saakașvili.