Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Trecem sau nu la ora de iarnă: Iată ce spun autoritățile

Rușii au renunțat la schimbarea orei încă în 2011, iar Parlamentul European îndeamnă statele europene să facă același lucru. Autoritățile explică ce va face Moldova în acest an.
Sputnik

CHIȘINĂU, 23 oct - Sputnik, Cezar Salagor. Trecem sau nu la ora de iarnă? Iată întrebarea pe care am auzit-o foarte des în aceste zile. Cunoaștem că Rusia a trecut definitiv la ora de iarnă în luna iulie 2014.

Parlamentul European a votat renunțarea la ora „de vară” și „de iarnă”

De asemenea, subiectul a fost discutat în Parlamentul European. Eurodeputații au adoptat pe 10 februarie 2018 o rezoluție prin care îndeamnă Comisia Europeană să renunțe la practica trecerii țărilor Uniunii Europene la ora „de vară" și „de iarnă” și asta pentru că numeroasele studii nu au reușit să demonstreze existența unor efecte pozitive, în schimb indică asupra existenței unor consecințe negative pentru sănătatea oamenilor, agricultură și siguranța traficului rutier.

Ulterior, Comisia Europeană a propus înlăturarea obligativității schimbării sezoniere a orei în toată Uniunea Europeană și statele să decidă singure ce doresc să facă. Astfel, țările membre ale Uniunii Europene au timp să comunice dacă vor sau nu să păstreze ora de vară până în aprilie 2019. Ultima schimbare obligatorie a ceasului va avea loc pe 31 martie 2019.

Trecem sau nu la ora de iarnă

Solicitat de reporterul Sputnik Moldova, șeful Serviciului informare și comunicare cu mass-media din cadrul Ministerului Economiei, Carolina Sturza, a explicat de ce Moldova va trece în acest an la ora de iarnă.

”Da, cu siguranță în acest an vom trece la ora de iarnă. Nu cunoaștem dacă vom trece sau nu la ora de vară. acest lucru va fi decis în funcție de hotărârea Comisiei Europene”, a declarat Sturza.

În acest an, așa cum ne-am obișnuit, trecerea la ora de iarnă se face în ultima săptămână din luna octombrie. Vom schimba ora în noaptea de sâmbătă spre duminică, pe data de 28 octombrie.

Cum ne afectează trecerea la ora de iarnă

Potrivit specialiștilor, trecerea la ora standard este un eveniment ce poate avea efecte negative asupra sănătății persoanelor și chiar asupra siguranței în trafic, informează oraexacta.eu.

Acest lucru îl arată datele mai multor studii efectuate în întreaga lume. Deși schimbarea se face cu o ora în urmă, în acest fel câștigându-se o ora de somn, datele artă existența unei legături între creșterea numărului de atacuri de cord, de exemplu, și trecerea la ora de iarna.

Un studiu prezentat de Colegiul American de Cardiologie, bazat pe date colectate din spitalele din Michigan în perioada 2010-2013, a arătat o creștere impresionantă, cu 25 la sută a numărului de atacuri de cord în ziua imediată schimbării orei.

Anunț bombă de la Pavel Filip: Probabil facem asta pentru ultima dată>>>

Trecerea la ora de vară şi de iarnă are loc în conformitate cu propunerea Comisiei Economice Europene a ONU şi acest lucru este făcut concomitent de către toate statele membre ale Uniunii Europene. Această decizie a avut ca scop creșterea numărului de ore în care oamenii beneficiază de lumina naturală a Soarelui și a fost extrem de avantajoasă pentru cei care lucrau pe vremuri în agricultură.

Republica Moldova a preluat această practică în 1979, pentru a folosi optim lumina naturală şi a reduce iluminatul artificial.