Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Premieră pentru medicii din Moldova: Prima intervenție neurovasculară

Medicii din Moldova au realizat cu succes prima intervenție neurovasculară.
Sputnik

CHIȘINĂU, 17 oct — Sputnik. Intervențiile chirurgicale pe creier în cazul accidentelor vasculare-cerebrale vor putea fi realizate și în țara noastră. Pacienta care a beneficiat de prima operație are 63 de ani și nu-și putea mișca o mână și un picior. Investigațiile medicale care i-au fost făcute au confirmat că femeia suferise un accident vascular cerebral.

Strigător la cer: Medicii Institutului de Medicină Urgentă sunt nevoiți să îndure asta

Medicii care au realizat intervenția au fost instruiți timp de doi ani în neuroradiologie, în spitalele universitare din Germania, Franța și Italia. Intervenția a fost posibilă datorită sprijinului acordat de Guvernul Republicii Moldova, Compania Națională de Asigurări în Medicină și Agenția Japoneză pentru Cooperare Internațională, care au dotat laboratorul de medicină intervențională cu angiograf, sistem special de management a spațiilor și consumabililor necesare.

„Această reușită se datorează în mare parte parteneriatului dintre Clinica de neurologie și neurochirurgie și Departamentului de neuroradiologie a Spitalului universitare din Kiel, Germania, unde membrii echipei noastre au efectuat cele mai multe stagieri. Astăzi, ne putem mândri de această performanță și în Republica Moldova", a declarat directorul Institutului, Mihai Ciocanu.

Transplantul de organe în Moldova: între mituri și realități>>

„În țara noastră, accidentul vascular cerebral constituie o problemă majoră medicală și socială ce reprezintă a treia cauză de deces și prima cauză de invalidizare a populației. Prin urmare implementarea în practică a metodelor contemporane de tratament, reprezintă o necesitate evidentă. Tratamentul endovascular este indicat în cazul pacienților cu accident vascular cerebral ischemic acut în intervalul de timp de 4,5 și 6 ore de la instalarea simptomelor. Iată de ce, adresarea timpurie după asistență medicală specializată, depinde foarte mult de reușita tratamentului", a subliniat secretarul general de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Boris Gîlca.

Neurotrombextractia mecanică reprezintă o metodă minimal invazivă care permite eliminarea trombilor din vasele cerebrale. Anual, în Republica Moldova sunt diagnosticați cu accident vascular cerebral aproximativ 12 mii de pacienți.