Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Oficial: Încă o zi de sărbătoare, declarată liberă în Republica Moldova

Pe lângă concediile anuale, bugetarii din Republica Moldova au parte și de unele zile de vacanță legate de zilele de sărbători și zilele naționale.
Sputnik

CHIȘINĂU, 4 oct – Sputnik. Parlamentul Republicii Moldova și-a menținut astăzi votul pentru proiectul de lege cu privire la completarea Codului Muncii, prin care ziua de 9 mai este oficializată drept Ziua Europei. Astfel, deputații au oficializat această sărbătoare în țara noastră, care va fi și zi liberă.

Potrivit Hotărârii Parlamentului cu privire la zilele comemorative, zilele de sărbătoare şi la zilele de odihnă în Republica Moldova, pe data de 9 mai în Moldova este marcată Ziua victoriei asupra fascismului. În aprilie 2017, Parlamentul a decis completarea acestei hotărâri și prin introducerea în lista sărbătorilor tradiționale a Zilei Europei, care de asemenea este marcată la 9 mai. 

Câte zile se vor odihni bugetarii în anul 2018

Prin votul de astăzi în Parlament, care a vizat completarea Codului Muncii, Ziua Europei a fost oficializată în Republica Moldova.

”Ținând cont de faptul că statele europene celebrează Ziua Europei, anual, la data de 9 mai, ca simbol al unității în rândul europenilor, considerăm necesar să marcăm această zi simbolică și în legislația Republicii Moldova, ca fiind un stat de origine și cu tradiții europene”, au declarat autorii proiectului.

Potrivit Hotărârii Parlamentului cu privire la zilele comemorative, zilele de sărbătoare şi la zilele de odihnă în Republica Moldova, bugetarii au zile libere de Crăciun 25 decembrie – stil nou, 7 ianuarie – stil vechi), Anul Nou (1 ianuarie), Paște, Ziua internațională a Femeii (8 martie), Ziua Muncii (1 mai), Ziua Victoriei (9 mai), Ziua Europei (9 mai), Ziua internațională a copilului (1 iunie), Ziua Republicii (27 august), Ziua Limbii (31 august).

Anterior, Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a propus ca zilele de sărbătoare 8 martie și 1 mai să nu mai fie declarate zile de odihnă. Ulterior, sub presiunea sindicatelor și a societății civile, ministerul a renunțat la această inițiativă.