Dezastrele naturale nu părăsesc Indonezia: Erupţie vulcanică după tsunami fatal (FOTO)

Vulcanul Muntelui Soputan a erupt pe insula Sulawesi la doar câteva zile după ce un tsunami devastator, declanșat de un cutremur masiv, a lovit insula, omorând mii de oameni.
Sputnik

BUCUREŞTI, 3 oct — Sputnik. Dezastrele naturale continuă să afecteze Indonezia, vulcanul Muntele Soputan a erupt pe insula Sulawesi acum câteva ore.

După luni de activitate seismică intensă, vulcanul Soputan a erupt miercuri dimineață, ridicând o coloană de cenușă de până la 4.000 de metri în aer. Norul de cenușă se mișcă acum în direcția vest și nord-vest, cu nivelul de alertă al III-lea emis pentru vulcanul activ.

​Comunitățile care locuiesc într-o rază de 6,5 km de la vârf sunt sfătuite să rămână în afara zonei din cauza potențialelor amenințări cu fluxul de lavă și a pericolelor generate de norii de cenușă. Locuitorii care au ales să rămână în vecinătatea Soputan-ului sunt instruiți să poarte măști de față pentru a acoperi nasul și gura, pentru a evita problemele respiratorii.

​Până în prezent nu au existat rapoarte despre victime sau pagube pe insulă, deja puternic devastată de cutremurul și tsunami-ul de vinerea trecută, care au curmat viețile a peste 1300 de persoane.

Erupția și emisia de cenușă continuă, în timp ce Volcano Observatory Notice for Aviation (VONA) a actualizat, între timp, alerta la codul de culoare Orange al Ministerul Energiei și Resurselor Miniere.