China a anulat negocierile comerciale cu SUA

Beijingul a respins negocierile pentru că nu acceptă să negocieze dacă asupra lui se fac presiuni.
Sputnik

CHIȘINĂU, 25 sept — Sputnik. După o nouă serie de taxe vamale impuse de SUA, China a anulat negocierile comerciale cu această țară, informează RIA Novosti.

Poziția oficială a Chinei este că, prin anularea negocierilor cu SUA, ea reiterează că nu admite desfășurarea negocierilor sub presiune.

Totodată, China lasă deschisă posibilitatea de a începe noi negocieri cu Washingtonul luna viitoare.

Acum o săptămână, președintele SUA, Donald Trump, a anunțat că au fost introduse taxe vamale de 10% la mărfurile importate din China în valoare de 200 de miliarde de dolari. Hotărârea a intrat în vigoare pe 24 septembrie, iar de la 1 ianuarie tarifele vor crește până la 25%. China a declarat imediat că, drept răspuns la noile taxe vamale impuse de SUA din 24 septembrie, ea introduce taxe vamale simetrice pentru importul a peste 5,2 mii de denumiri de mărfuri americane cu valoarea totală de 60 de miliarde de dolari.

Bogaţii lumii, în panică. "Noroc că există China, Trump nu ajută"

Războiul comercial dintre China și SUA s-a declanșat după ce pe 6 iulie anul curent au intrat în vigoare taxele vamale reciproce majorate între cele două țări. SUA au introdus taxe de 25% la 818 denumiri de mărfuri din China cu o valoare totală a livrărilor de 34 miliarde de dolari pe an. Drept contramăsură, în aceeași zi China a introdus taxa de 25% pentru importul unui volum similar de mărfuri americane.

În august SUA a introdus taxe vamale de 25% pentru importul mărfurilor chineze în valoare de 16 miliarde de dolari. Imediat după aceasta partea chineză a introdus măsuri analogice. Nemulțumirea SUA este provocată de discrepanța comercială dintre cele două țări care, potrivit Washingtonului, constituie 500 miliarde de dolari în folosul Chinei.