CHIȘINĂU, 24 sept – Sputnik. Trei demisii și patru sancțiuni disciplinare au fost aplicate în cazul bărbatului de 65 de ani din Chișinău care a murit în stradă din cauză că ambulanța a venit la solicitare în 45 de minute. Incidentul a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute, pe strada Lech Kaczynski din sectorul Centru al Capitalei.
De această situație s-a arătat consternat premierul Pavel Filip, care a invocat atitudinea neprofesionalistă și ignorantă a medicilor.
”Este un caz revoltător. Un bărbat de 65 de ani a murit în timp ce ambulanței i-a luat 45 de minute ca să ajungă la el”, a declarat premierul.
Șeful Guvernului susține că a depistat, în urma lecturării raportului Ministerului Sănătății, mai multe probleme în domeniul asistenței medicale de urgență, dar și în funcționarea Centrului Unic de Apel 112, care recent a fost lansat în Moldova.
Cel mai revoltător în tot acest caz este faptul că în timp ce un om murea în stradă, iar martorii au apelat de nenumărate ori serviciul de urgență, patru ambulanțe stăteau fără treabă în imediata apropiere.
”Mai revoltător mi s-au părut explicațiile celor de la urgență, care mai mult seamănă a bâlbâială. Nu poate fi acceptată explicația că nu sunt mașini suficiente. În acel moment erau 4 mașini libere și 10 mașini erau în sectorul Centru al Capitalei”, a declarat Filip.
Premierul s-a arătat indignat și de explicațiile șoferului ambulanței care a fost îndreptat spre chemare, precum că în drum s-a stricat motorul, apoi ”ca printr-un miracol” mașina nu mai avea probleme tehnice.
Pavel Filip a rămas intrigat și de de atitudinea medicilor.
”Știu cât de greu este să fii medic, dar nu pot accepta că salariul sau munca grea poate servi o justificare pentru a nu-ți face munca calitativ”, a declarat Filip.
În opinia șefului Guvernului, echipa de la salvare nu și-a îndeplinit misiunea de serviciu. Aceasta nu a respectat protocoalele medicale și chiar dacă la sosire au constatat moartea clinică și nu biologică a bolnavului, medicii de pe ambulanță nu au făcut nimic pentru a-l resuscita pe bărbat.
Filip mai susține că acest caz a scos la iveală și carențe în activitatea Serviciului 112.
”Operatorul trebuia să atribuie cod roșu acestei chemări, asta înseamnă că orice mașini ale salvării din zonă cu cod verde trebuiau să dea prioritate acestei chemări”, a menționat premierul.
Pavel Filip a cerut concedierea pentru încălcarea grava a obligațiilor de serviciu a vicedirectorului Centrului Național de Asistența Medicală de Urgență din municipiul Chișinău, dispecerului de la ambulanța Chișinău și medicului din echipa de urgență.
De asemenea, cu sancțiuni disciplinare s-au ales vicedirectorul pe logistică, secretarul de stat responsabil de asistența medicală, directorul Serviciul Unic de Urgență 112 și medicul superior de la Departamentul de dispecerat.
Premierul a mai solicitat secretarului general de stat de la Ministerul Sănătății să înainteze Procuraturii Generale o sesizare pe acest caz.