Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Pavel Filip: Vom cere Curții Constituționale suspendarea președintelui Igor Dodon

Schimb de replici pe rețele de socializare între premierul Pavel Filip și șeful statului Igor Dodon.
Sputnik

CHIŞINĂU, 20 sept — Sputnik. După ce președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a anunțat la un post de televiziune privat că nu va semna cele două decrete de numire în funcție a doi miniștri noi, prim-ministrul țării, Pavel Filip, a venit cu o replică pe pagina sa de Facebook, în care îl acuză pe șeful statului că nu respectă prevederile constituționale.

Președintele a refuzat să semneze decretele privind numirea noilor miniștri

"Refuzul președintelui Igor Dodon de a accepta cele două candidaturi de miniștri propuse este o nouă încălcare a Constituției, refuzul este argumentat ridicol și populist. Din păcate, Republica Moldova este condusă de un președinte care încalcă frecvent Constituția, în funcție de interesele sale politicianiste, un președinte care își anulează de unul singur rolul instituțional pe care ar trebui să-l aibă", a scris Filip pe Facebook.

În finalul scutului său mesaj, el a spus că va cere suspendarea din funcție a lui Igor Dodon: "Ne vom adresa din nou Curții Constituționale pentru a solicita rezolvarea acestui blocaj instituțional pe care șeful statului încearcă să-l provoace".

Igor Dodon a răspuns tot5 pe Facebook acuzațiilor care i-au fost aduse de Pavel Filip.

"Domnul prim-ministru Filip are miniștri care nu pot lucra eficient și apoi încearcă să pună în locul lor alții și mai incompetenți. Aceasta e o problemă cronică a guvernărilor eurounioniste și premierul nu trebuie să dea vina pe Președinție pentru eșecurile și politica de cadre proastă a Executivului", a scris șeful statului.

El a acuzat majoritatea parlamentară că și-a subordonat Curtea Constituțională.

"Populism este atunci când îți amintești de nevoile oamenilor doar înainte de alegeri. Iar încălcarea Constituției este atunci când uzurpezi puterea și transformi Curtea Constituțională în filială de partid. Colaborarea dintre instituțiile statului presupune dialog, nu forțarea șefului statului să accepte persoane necalitative în funcții înalte. Dacă-i vor atât de mult, să și-i numească ei prin mascaradă de 5 minute, cum au mai făcut-o", a scris Dodon.

"Eu nu voi accepta șantaje și ultimatumuri din partea majorității parlamentare, care folosește instituțiile puterii ca instrument de presiune. Nu-mi schimb opinia odată luată și nu voi ceda presiunilor. Nu a rămas mult timp și lucrurile în această țară se vor schimba cardinal, după alegeri. Până atunci, încercarea eurounioniștilor de a guverna și de a schimonosi democrația continuă", a conchis Igor Dodon.