Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Vine năpasta și la noi: Iată ce se întâmplă în sudul țării

Autoritățile au anunțat că în țara noastră a fost confirmat un focar de pestă porcină.
Sputnik

CHIȘINĂU, 19 sept — Sputnik. În ultimele zece zile au fost confirmate 17 focare de pestă porcină în mai multe localitățile din raionul Ștefan Vodă și raionul Cahul. Informația a fost făcută publică de directorul general al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Gheorghe Gaberi, în cadrul unei conferințe de presă. 

Pesta porcină dă idei hoţilor - au apărut falşii veterinari care fură animalele

Comisia pentru Situații Excepționale, convocată astăzi la Guvern, a adoptat în acest sens un plan de măsuri privind pesta porcină africană. Șeful de la ANSA a precizat că principala sursă de contaminare sunt mistreții și furajele.

„Au fost depistate cadavre de mistreț, care au fost supuse testului în urma căruia s-a confirmat existența acestui virus. Purtătorii virusului nu sunt doar mistreții, dar și furajele cu care s-au hrănit animalele. Recent, la o fermă clandestină din Tudora, au fost nimiciți 65 de porci după ce au mâncat lucernă contaminată", a declarat într-o conferință de presă directorul general al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor Gheorghe Gaberi.

Riscurile ca virusul să se răspândească este foarte mare, întrucât agricultorii vor recolta în această perioadă porumbul, care va ajunge ușor în țarcurile animalelor. În acest sens a fost stabilit un plan de măsuri urgente cu 23 de puncte ce trebuie implementate în perioada imediată.

Gheorghe Gaberi a mai precizat că una dintre soluții ar fi nimicirea tuturor porcilor din localitățile în care s-a confirmat focarul.

Până în prezent au fost nimiciți 252 de porci domestici. Cheltuielile în urma izolării unui singur focar se ridică la 1,5 milioane de lei. Testul care confirmă dacă animalul este infectat sau nu costă 30 euro și durează trei zile.

Potrivit autorităților, anul trecut în țara noastră au fost confirmate șapte focare de pestă porcină, iar în 2018 — până în prezent, au fost depistate 22 de focare, dintre care 15 sunt active.