Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cea mai tare propunere: Ce trebuie să facă politicienii ca să devină deputați

Vor accepta sau nu deputații moldoveni propunerea îndrăzneață făcută de Iurie Ciocan în cadrul dezbaterilor de pe 13 septembrie - ce ar trebui să facă politicienii care aspiră la statutul de ”ales al poporului”.
Sputnik

CHIȘINĂU, 14 sept — Sputnik, Cezar Salagor. Limitarea cheltuielilor concurenților electorali pentru publicitatea vizuală, în timpul campaniilor electorale — aceasta a fost propunerea făcută de șeful Centrului de implementare a reformelor, Iurie Ciocan, pentru cei care aspiră la statutul de ”ales al poporului”.

Membrii Comisiei juridice, numiri și imunități, împreună cu reprezentanții societății civile, au discutat lacunele din legislația electorală și au examinat propunerile de îmbunătățire a cadrului legal.

”Concurenții electorali înșiși au propus să se dezică de billboard-uri. Așa e natura concurenței electorale. Dacă concurentul meu a pus 30 de billboard-uri, atunci eu trebuie să pun 31 și voi câștiga. Pe naiba! Nu există o legătură (de cauzalitate — n.r.) și nimeni niciodată nu a putut s-o demonstreze. Și poate aici să atragem atenția, să limităm cheltuiala financiară a concurenților pentru publicitatea vizuală și să-i lăsăm să comunice, inclusiv și pe dumneavoastră stimați deputați, cu cetățeanul, așa cum fac politicienii în Uniunea Europeană. Să meargă la întâlniri, acolo unde se află alegătorul”, a declarat Ciocan.

Tototdată, Ciocan a subliniat că este nevoie de elaborarea unui mecanism de reglementare a paginilor web, care trebuie să fie unul echilibrat, accentuând că nu este un adept al statelor care limitează accesul la Internet.

La alegeri noi, reguli noi

Postică: Agitația electorală în ziua alegerilor trebuie permisă

Recent, deputații moldoveni au decis ca, împreună cu societatea civilă, să facă o analiză și să evalueze legislația electorală, în conformitate cu standardele internaționale, pentru a determina care au fost premisele și motivația juridică care au stat la baza invalidării alegerilor locale noi, inclusiv aspectul legat de utilizarea rețelelor de socializare și relevanța sancțiunilor aplicate.

Nu știm dacă această propunere îndrăzneață, făcută de Iurie Ciocan, va fi pe placul concurenților electorali. Acest lucru îl vom afla în curând. Membrii Comisiei au la dispoziție 60 de zile pentru a prezenta Parlamentului concluziile și propunerile făcute în cadrul dezbaterilor, care ar asigura un proces electoral corect și ar contribui la consolidarea drepturilor electorale ale cetățenilor Republicii Moldova.