În lipsa unui contact emoțional și vizual cu publicul în sala teatrului, spectacolele își pierd farmecul de altădată, iar problemele financiare ar putea duce la dispariția artei păpușărești.
"Dacă m-ați fi întrebat acum 10 ani dacă teatrul are viitor, aș fi răspuns sigur că da, are viitor, fără nici-o îndoială. Acum mă tem că se va pierde într-o zi", a declarat actrița.
Una din marele probleme este că statul nu acordă instituției atenția și susținerea financiară necesară. Mulți actori renunță la meserie sau încearcă să se reprofileze. Pentru a-și câștiga existența, păpușarii sunt nevoiți să participe la spectacole private în calitate de animatori.
O altă mare problemă este cultura și educația tinerei generații. Instituțiile locale nu mai încurajează frecventarea teatrelor, iar asta îi determină pe manageri să se ocupă nu doar de repertoriu, dar și de promovare, atragere de fonduri și alte aspecte organizatorice.
"Promit că atâta timp cât sănătatea îmi va permite, teatrul va exista. Atâta timp cât mai am energie, voi face tot posibilul să rezistăm și să organizăm spectacole, să facem noi repertorii", a conchis Gabriela Lungu.
Autor: Dumitru Chitoroagă